Velsen – De scholen zijn dicht, maar veel werkende ouders hebben daardoor een probleem gekregen. Ze moeten opeens ook voor de kinderen zorgen en kunnen veelal geen beroep meer doen op grootouders, omdat die vaak tot de kwetsbare doelgroep behoren en om die reden contact met anderen vermijden. Stichting Welzijn Velsen biedt daarom nu noodopvang aan voor kinderen van twee tot twaalf jaar. We gingen langs bij buurthuis De Dwarsligger in IJmuiden, een van de vijf locaties waar kinderen tijdelijk worden opgevangen.
Het was een grote uitdaging voor het team van Stichting Welzijn Velsen om in twee dagen tijd een compleet draaiboek voor deze tijdelijke kinderopvang in elkaar te zetten. ,,Maar dat is gelukt’’, vertelt bestuurder Nora Azarkan, terwijl ze een rondgang maakt langs de verschillende ruimten van het buurthuis. ,,We vangen kinderen van twee tot twaalf jaar op. Voor de peuters van twee tot vier hebben we een aparte ruimte. De kinderen van vier tot twaalf jaar proberen we zo veel mogelijk op leeftijd in te delen, zodat ze met leeftijdsgenootjes bij elkaar zitten. We maken groepjes van maximaal tien kinderen’’, legt ze uit. De omvang van de groepen houdt verband met de maatregel om zo veel mogelijk afstand tot elkaar te bewaren. Toch dat bij kinderen een lastige opgave, want: ,,Je kunt je best doen om kinderen uit elkaar te halen, maar dat lukt niet. Kinderen willen graag dichtbij je staan en hebben af en toe behoefte aan een knuffel. Als ze aan het werk zijn, is afstand bewaren geen probleem. Maar kinderen spelen graag met elkaar en dat willen wij ook.’’
Zelf heeft ze vorige week persoonlijk ondervonden hoe het is om als begeleidster voor een groep kinderen te staan. ,,Ik heb een dag meegedraaid met de peutergroep op de Beekvlietschool in Velserbroek. Dan merk je dat de kinderen totaal niet bezig zijn met het coronavirus. Het leeft helemaal niet bij ze en dat moet ook zo zijn.’’ De kinderen worden via de scholen voor deze noodopvang aangemeld. Het blijken vooral de jongste kinderen te zijn, die gebruik maken van de voorziening. De peuterleidsters van Stichting Welzijn Velsen, die door het sluiten van de peuterspeelzalen zonder werk zaten, worden nu ingezet om deze noodopvang te begeleiden. ,,Alleen wie helemaal gezond is, mag aan het werk. De mensen die ouder dan zestig jaar zijn, mogen van ons zelf kiezen of ze dit werk nu willen doen.’’ De klassenassistenten van de basisscholen zorgen voor huiswerkbegeleiding, die aansluit op het onderwijs dat nu op afstand wordt aangeboden. De peuterleidsters vullen de resterende tijd met leuke activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en sport.
In een van de ruimtes zijn vier kinderen druk in de weer met laptops. Hun huiswerk hebben ze inmiddels af. ,,We spelen nu spelletjes op de computer’’, legt een jongetje uit. Veel aandacht voor de verslaggever heeft hij niet, hij gaat helemaal op in het spel. Een paar deuren verderop spelen een paar meisjes spelletjes met een hoepel. Hebben ze het naar hun zin? ,,Een beetje’’, antwoordt een meisje weifelend. Ze denkt even na en voegt er dan, enigszins teleurgesteld, aan toe: ,,Ik mis juf wel.’’ Het is met achttien kinderen deze middag druk in het buurthuis. Van de noodopvang wordt dankbaar gebruik gemaakt. Ook in het IJmuidense buurthuis De Brulboei, de Beekvlietschool en jongerencentrum De Koe in Velserbroek worden kinderen opgevangen. Inmiddels is deze week wijkcentrum De Stek in Velsen-Noord als vijfde locatie aan de lijst toegevoegd. De opvanglocaties zijn van 08.00 tot 18.00 uur geopend. (Tekst en foto: Bos Media Services)