Velsen – Vóór 2030 een CO2-reductie van 49 procent bereiken ten opzichte van de cijfers uit 1990 blijkt een hele klus te zijn. Vorig jaar meldde de gemeente Velsen trots dat in 2020 al een reductie van tien procent was bereikt, maar dat was het eerste coronajaar. Toen lag het openbare leven gedurende enige tijd grotendeels stil. Deze maand werden de cijfers over 2021 bekend. De thermometer staat nu op zes procent. Overigens telt de gemeente de behaalde resultaten vanuit de industrie niet mee. Alleen al met de CO2-reductie die Tata Steel heeft bereikt, zou de doelstelling cijfermatig gemakkelijk gehaald kunnen worden. Er is dus nog volop werk aan de winkel, vandaar dat men flink campagne voert tijdens de Nationale Klimaatweek van 30 oktober tot en met 5 november.
Door Raimond Bos
Deze speciale week wordt jaarlijks door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat georganiseerd. Het doel: bewustwording creëren en concrete stappen zetten die moeten leiden tot CO2-reductie en klimaatadaptatie. De laatste tijd is daarbij een kentering te zien: niet alleen het voorkomen van CO2-uitstoot heeft de aandacht, ook het nemen van maatregelen die ertoe moeten leiden dat we beter kunnen omgaan met de nieuwe situatie – een warmere planeet – staat volop in de schijnwerpers.
Laat een tuinschets maken
Een goed voorbeeld van dat laatste is de mogelijkheid die de gemeente Velsen op 11 november biedt om een schets te laten maken voor het ontwerpen van je tuin. In beginsel is deze actie bedoeld voor de toekomstige bewoners van het nieuwbouwplan De Hofgeest in Velserbroek, maar inmiddels is bekendgemaakt dat alle inwoners van Velsen gebruik kunnen maken van dit aanbod. Tuinontwerpers van de OntwerpAcademie maken een schetsontwerp voor de tuin op maat, waarbij specifiek aandacht besteed wordt aan de beplantingskeuze. Deze actie ligt in lijn met een ander project: het NK Tegelwippen. Dit is een landelijk initiatief, bedoeld om zo veel mogelijk burgers ertoe te verleiden om hun tuin groener te maken. Minder tegels en meer plantjes is namelijk goed voor de biodiversiteit en levert ook een bijdrage aan het voorkomen van overstromingen. Als overal tegels liggen, kan het hemelwater bij zware regenval niet snel genoeg wegzakken in de grond, met grote wateroverlast voor hele wijken tot gevolg.
Duurzame uitdagingen
Tijdens de Nationale Klimaatweek gaat de gemeente Velsen de inwoners uitdagen om duurzamer te leven. Elke dag kunnen ze op Facebook een opdracht verwachten, die een bijdrage levert aan dit doel. Zelf laat de gemeente zich ook niet onbetuigd. Zo neemt men onder meer deel aan de Plantestafette, die dit jaar voor de vierde keer in Noord-Holland wordt georganiseerd. De deelnemende gemeenten leggen in estafettevorm elk een nieuw stuk openbaar groen aan. Velsen koos dit jaar voor het Duinpark, waar bomen en struiken neergezet zullen worden, in combinatie met het zaaien van inheemse kruiden. Mooi om te zien en tegelijk een voedselbron voor bijen, vogels en vlinders.
Congres voor ondernemers
Alle ondernemers uit Velsen, Beverwijk, Uitgeest en Heemskerk zijn op 30 oktober welkom in het station van Telstar aan de Minister van Houtenlaan in Velsen-Zuid. Hier krijgen ze concrete handvatten aangereikt voor het verduurzamen van hun eigen bedrijfsvoering. Het wordt volgens wethouder Jeroen Verwoort een inspirerende bijeenkomst met diverse kennissessies. Zelf is Verwoort vooral benieuwd naar de circulaire escaperoom die op het programma staat. ,,Als bedrijf kun je winst halen uit circulair werken’’, benadrukt hij. Ook zal er aandacht zijn voor het aanvragen van subsidies voor duurzame initiatieven. Met name het gebruik maken van Europese subsidies blijkt voor veel ondernemers een behoorlijke uitdaging te zijn. Verwoort: ,,Het is bijna een baan op zich om daar doorheen te komen.’’ Het Duurzaamheidscongres wordt georganiseerd door het Lokaal Klimaat Akkoord Duurzaam Velsen, GreenBiz IJmond en Citymarketing Velsen. Ruud Koornstra, expert op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, is de inleidende spreker.
Meer informatie
Op www.duurzaamvelsen.nl is uitgebreide informatie te vinden over zowel de Nationale Klimaatweek als tal van andere projecten die verband houden met dit thema. Hier staat ook waar je als inwoner of ondernemer in de gemeente Velsen terecht komt voor adviezen, subsidies en vergunningen met betrekking tot duurzaamheidsinitiatieven.
Waardoor warmt de aarde op?
Door de eeuwen heen fluctueerde de temperatuur op aarde voortdurend. Sinds de mens de planeet industrialiseerde, is echter een verandering te zien. We stoten veel CO2 uit, die in de dampkring blijft hangen. Dit gas zorgt ervoor dat zonnewarmte, die door de aarde weerkaatst wordt, niet zo gemakkelijk terug de ruimte in kan gaan. Anders gezegd: het houdt deze warmte in onze dampkring, met als gevolg dat de planeet warmer wordt. Tegelijk heeft massale bossenkap ervoor gezorgd dat er minder bomen zijn om CO2 op te nemen. Hierdoor is de balans verdwenen en het is nog maar de vraag of we tijdig in staat zullen zijn om die balans te herstellen. Cijfers laten zien dat de zonneactiviteit in de afgelopen decennia iets is verminderd. Bij gelijkblijvende omstandigheden op aarde zou het dus juist iets koeler moeten zijn geworden, maar het tegendeel is waar. Pas wanneer we erin slagen de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer aanzienlijk terug te dringen, kunnen we de opwarming van de planeet afremmen. Zolang dat niet lukt, moeten we rekening houden met steeds meer overstromingen, hittegolven en andere natuurverschijnselen die voor problemen zorgen.
Foto: Pixabay