Driehuis – Tientallen mensen bezochten zaterdag in het warme zomerweer tussen 10.00 en 13.00 uur het terrein van Missiehuis Park Driehuis aan de Nicolaas Beetslaan nummer 1. Met vlaggen, goede koffie met een koekje van de plaatselijke banketbakker en eventueel een ijsje van het plaatselijke ijspaleis en veel schriftelijke en mondelinge informatie werd het een feestelijke informatiebijeenkomst voor de bezoekers.
Door Arita Immerzeel
Transformatie van een historisch gebouw is het toppunt van duurzaamheid
Dimitry Melchiors is er duidelijk over om 10.00 uur. ,,Het kan twee kanten op. Het is wat ik noem, technisch weer. Het kan voordelig zijn, zo mooi als het weer nu is. Of mensen gaan wat anders doen.” Dimitry is CEO van Equilis Nederland en op zijn badge staat ‘ontwikkelaar.’ ,,Equilis ontwikkelt projecten, waar ik zelf ook zou willen wonen. Ik hou van de link naar de historie. Dit missiehuis in Driehuis had als oorsprong een belangrijke functie voor de rooms-katholieke kerk, maar is ook gebruikt als militair hospitaal. Na de periode van antikraakbewoning krijgt het Missiehuis Driehuis nu een hypermoderne woonbestemming. Hoe duurzaam kan je het hebben? Er stond hier ooit een boerderij met een zelfvoorzienende moestuin. Toen we hier het terrein bouwrijp maakten, vonden we Duitse zaken in de grond, die hebben we aan het Bunkermuseum in IJmuiden geschonken.” Er waren meer aspecten, die overwonnen dienden te worden, alvorens komende 1 september overgegaan kan worden tot het starten van de bouw van Missiehuis Park Driehuis. ,,Behalve de Duitse vondsten, moesten we ook rekening houden met NGE, niet gesprongen explosieven. En niet te vergeten de bijzondere flora en fauna, zoals vleermuizen, herten en monumentale lindes. Overal hebben we rekening mee gehouden. Asbest niet te vergeten en de hoge waterstand. We hebben veel geïnvesteerd in communicatie en duidelijkheid naar alle bewoners van Driehuis. We worden rondom omringd door mensen die over onze schouders meekijken . Bewoners van Nieuw Velserduin en Stichting Wijkcomité Driehuis hebben we alle gelegenheid gegeven om mee te denken in zo goed mogelijke oplossingen. En oh ja, tijdens het bouwrijp maken van het door prachtige lindes omringde terrein, sloegen koperdieven toe.”
1 september start bouw
Ondanks de veranderende marktomstandigheden gaat 1 september de bouw starten. Dat zal voor zekerheid zorgen bij aspirant kopers, die voor een belangrijke keuze in hun wooncarrière staan. Er zal een feestelijk moment komen waarin de eerste steen wordt gelegd. Rinaldo Groenewoud en Krisztina Malika zullen dat zeker gaan bijwonen. Zij kochten een appartement op de begane grond in het Missiehuis zelf. Deze open dag zijn zij van de partij, ook al kunnen ze het Missiehuis zelf helaas niet in. Rinaldo woont nu in Haarlem, maar kent de prachtige woonomgeving van Driehuis goed. ,,Ons appartement, wat we eind 2024 zullen betrekken, is vlakbij de mooie ingang. En 4.10 meter hoog. Echt uniek. Straks laat ik Krisztina weer het een en ander zien van de omgeving hier, zij woont nu in Amsterdam. Het is voor haar een grote overgang, maar reken maar dat ze het hier naar haar zin zal hebben.”
Oriëntatie
De vitale 70-plussers Josine en Hans de Boer zijn op deze dag afgekomen, om zich te oriënteren. ,,We wonen met veel woongenot al 38 jaar in Velsen-Zuid, maar worden een jaartje ouder. Het is een lastige keuze om eventueel te verhuizen. Een voordeel is wel, dat de woonomgeving voor ons gelijk blijft. Duin, bos, strand, zee, alles binnen handbereik. En we blijven in de buurt van onze vrienden- en familiekring. Toch is het een lastige keuze. Je wil niet te laat zijn, maar ook niet te vroeg. We hebben nu een prachtige tuin, die echter veel onderhoud vergt. En we worden er niet jonger op.”
Makelaar Marlies Zuijderduijn merkt op, dat de vereiste duurzaamheid in de toekomst ook een reden kan zijn om te verhuizen. ,,Hier is straks alles van het gas af en duurzaam. Verwarming èn verkoeling in alle ruimtes apart te bedienen, dat is veel waard. Er hoeft niet meer geklust, wat in een oud huis wel zo is. De verkoop loopt goed, ondanks de veranderende huizenmarkt. Appartementen en herenhuizen zijn nu nog te koop.”
Goody bags
Met een goody bag op maat gingen bezoekers huiswaarts. Men kon bijvoorbeeld een stukje steencement meenemen van de bunker, die op het terrein plaats moest maken voor de nieuwbouw. De tientallen bezoekers verlaten het bouwterrein met brochures en aandenkens aan deze open dag, op weg naar een andere zonnige bestemming om van het prachtige weer en de mooie woonomgeving te genieten.
Meer informatie: www.debouwapp.nl, www.missiehuispark.nl.
De tientallen bezoekers verlaten het bouwterrein met brochures en aandenkens aan deze open dag. Foto: Arita Immerzeel