Meester Serné was 41 jaar leerkracht in IJmuiden op de Marnixschool. De naam van deze school veranderde later in Het Kompas. Hij deelt zijn belevenissen en herinneringen regelmatig met ons in een column.
Kinderen van twee landen ver van elkaar voelen en vullen elkaar aan
In 2014 ging in groep 7/8 het thema over Tropisch Regenwoud. Ik kende een bloemenwinkel in het centrum van Amsterdam, gespecialiseerd in tropische planten en producten en legde uit dat ik spullen zocht om de klas aan te kleden met oerwoudspullen .De eigenares vertelde dat haar zuster in Suriname dakloze zwerfkinderen opving en een beetje scholing gaf, zonder salaris. Ik mocht allerlei noten, lianen en planten uitzoeken.
Op school vertelde ik hoe ik aan die spullen kwam en het verhaal over de dakloze zwerfkinderen in Suriname, die opgevangen werden door de zuster van de Amsterdamse bloemiste. De kinderen gingen zich verdiepen in de situatie in Suriname en het Tropisch Regenwoud. Ik sloot aan met taal-, aardrijkskunde- en geschiedenislessen omtrent dit onderwerp.
Een plan ontstond voor een hulpactie voor hun arme leeftijdsgenoten. Er werden lege flessen ingewisseld voor statiegeld. Ze organiseerden een sponsorloop, een rommelmarkt en verkochten hapjes. Éen van de meisjes heeft in haar kerk een pleidooi gehouden (met een vriendinnetje) en daarbij 400 euro opgehaald na de collecte! Alle kinderen droegen hun steentje bij.
Op school mailden we brieven naar de kinderen in Suriname, waar ook antwoord op kwam. Er ontstonden vriendschappen tussen kinderen uit beide landen. Zo leerden onze kinderen en de overzeese leeftijdgenoten veel van elkaar en van elkaars cultuur en leefwijze. De betrokkenheid was groot. De opbrengst van de actie was 1300 euro.
Ik heb de vrouw van de Amsterdamse bloemenwinkel naar school gehaald. De kinderen vertelden haar over de actie en wat ze wisten over Suriname en het Tropisch Regenwoud. Er was een grote gouden schuifenvelop gemaakt, zoals op de televisie, waarop het bedrag stond, waarna we het geld overhandigden. De bloemiste zorgde dat het geld in Suriname terecht kwam.
Haar zus in Suriname was dankbaar en wilde iets tastbaars terugdoen. We gingen samenwerken.
Onze kinderen uit beide werelddelen, kwamen na mailcontact overeen, dat mijn kinderen korte tekstjes gingen schrijven en de Surinaamse kinderen daar kleine schilderijtjes bij gingen maken. Het eindresultaat was een boekje met op de ene pagina een tekst van een van mijn kinderen en op de pagina ernaast de tekening van het Surinaamse kind. Het boekje is uitgegeven in Suriname.
Al mijn kinderen kregen een exemplaar van dat boekje toegestuurd.
De presentatie van het boekje is uitgezonden door het Jeugdjournaal in Suriname tijdens de opening van de Surinaamse Kinderboekenweek.
Daar hebben we in de klas via internet naar gekeken, met het boekje voor ons.
Een indrukwekkende actie!
Foto: aangeleverd