Meester Serné was 41 jaar leerkracht in IJmuiden op de Marnixschool. De naam van deze school veranderde later in Het Kompas. Hij deelt zijn belevenissen en herinneringen regelmatig met ons in een column. Deze keer: Struikelstenen of Stolpersteine in IJmuiden.
Lang geleden schreef ik over lessen over de Tweede Wereldoorlog in mijn klassen/groepen, waarbij ik overlevenden van die vreselijke tijd uitnodigde om over hun belevenissen te komen vertellen. Eén van die mensen, inmiddels opa, kwam diverse jaren terug in de klas en vertelde zijn onderduikverhaal als er weer een kleinkind bij mij in de klas zat. Ook als er geen kleinkinderen van hem in de klas zaten, kwam hij. Vele oud-leerlingen spreken daar nu nog over als ik ze tegenkom. Er ontstond een vriendschap tussen ons, die eindigde toen de man onlangs overleed op zeer hoge leeftijd.
Tijdens de uitvaartdienst memoreerde een kleindochter die bezoeken van haar opa bij haar en mij in de klas, wat me enorm ontroerde. Zij wist niet dat ik aanwezig was. Na afloop van de uitvaart sprak ik zijn kinderen, nu ouders waarvan ik de kinderen in de klas heb gehad. Allen wisten wie ik was. De kleinkinderen herinnerden zich hun opa bij mij in de klas.
Eén schoonzoon die ik als ouder kende van oudergesprekken, vertelde dat zijn schoonvader vaak over diens bezoeken bij mij in de klas sprak. Zo bijzonder. Tevens vertelde deze vader, lid te zijn van de Historische Kring Velsen en betrokken bij de Werkgroep Stolpersteine Velsen.
Stolpersteine of Struikelstenen zijn koperen/messing plaatjes waarop de naam en geboortedatum, plus datum en plaats waar de persoon in de Tweede Wereldoorlog is vermoord, gegrafeerd staan. Die koperen plaatjes worden geplaatst in het trottoir voor de laatste woonplaats. Als de woning inmiddels is afgebroken, worden de Struikelstenen geplaatst op een plek in de buurt van de laatst bewoonde woning, ter nagedachtenis. Dit gebeurt in heel Europa.
Na grondig onderzoek en speurwerk heeft de Werkgroep de namen en adressen weten te achterhalen van Joodse inwoners in onder andere IJmuiden en waar ze zijn vermoord tijdens de oorlog.
Tijdens een vervolggesprek een tijdje later, kwam ik er achter dat er sprake is van het leggen van vier Stolpersteine op zaterdag 20 juli om 10 uur in de Huijgensstraat in IJmuiden voor een woonhuis waar een Joods gezin woonde. Zij werden gedwongen naar Amsterdam te vertrekken. Vervolgens via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze vermoord werden.
Vier Stolpersteine…..Een primeur in IJmuiden.
Ooit als oud-onderduiker in de klas, gevolgd door vriendschap tot aan zijn overlijden, het hernieuwde contact met zijn schoonzoon, alles komt nu samen bij het leggen van de Struikelstenen.
OPDAT MEN NOOIT VERGETE