Meester Serné was 41 jaar leerkracht in IJmuiden op de Marnixschool. De naam van deze school veranderde later in Het Kompas. Hij deelt zijn belevenissen en herinneringen regelmatig met ons in een column. Deze keer: Naar de tentoonstelling Kuifje in Tibet in Leiden.
In 1998 was op het Kompas de nieuwe onderwijsvorm ‘Ontwikkelings Gericht Onderwijs (OGO) ‘doorgedrongen tot de bovenbouw; alle leervakken moesten betekenisvol gemaakt worden, middels een thema waarin dat alles mogelijk was.
In mijn groep 8 moest aandacht besteed worden aan het werelddeel Azië. De aardrijkskundemethode had er een hoofdstuk over. Ook was het verplicht aandacht te besteden aan ‘Geestelijke Stromingen’. Hoe je dat moest doen? Dat wisten we niet. ,,Zoek het maar uit”. Ik maakte eigen taal- en rekenlessen, geschiedenisverhalen enz.
Een familielid tipte, dat er in het Volkenkundig Museum in Leiden een tentoonstelling was met als titel: ‘Kuifje in Tibet’. Er verscheen ook een stripboek over. Heb ik onmiddellijk aangeschaft!! Kinderen lazen dat stripboek zo graag, dat het thema …Tibet… werd. Aan de hand van die strip heb ik alle lessen gekoppeld. We bespraken in de klas alle aspecten van dat land in de Himalaya. Een collega vertelde de klas over haar reis naar China en sportschool Kops deed Thai Chi lessen in het lokaal.
Kinderen wilden naar die tentoonstelling. Samen bespraken we hoe we daar moesten komen en hoeveel geld daarvoor nodig was. Er ontstonden groepjes die zelfstandig informeerden bij Connexxion, NS en Museum naar prijzen. Er was 450 gulden nodig, maar de school had daar geen geld voor. Zij kwamen vervolgens met allerlei ideeën om aan geld te komen. Sommigen gingen auto’s wassen, ramen lappen, boodschappen doen voor opa en oma. Ook ontstond het plan op donderdag op de markt te gaan staan en allerlei acts op te voeren. Er waren jongens die, verkleed als het toen bekende trio Linda, Roos en Jessica zouden optreden. Anderen wilden zelfgebakken koekjes verkopen en er zou een goochel act komen. Enthousiasme alom en intussen leerden ze over het land Tibet, Boeddhisme, verdreven Dalai Lama, Himalaya en de Yeti (Verschrikkelijke Sneeuwman) enz.
Drie jongens hadden zelfstandig de IJmuider Courant ingelicht, die vervolgens een artikel plaatste, waardoor hun actie een succes werd. Het eindbedrag werd 654 gulden!, in plaats van 450 gulden. Ouders brachten ons naar station Driehuis, toen op de trein naar Leiden. Daar volgden we de grote voetstappen (van de Yeti?) op het trottoir naar het Museum, waar we overal uitleg bij kregen van een gids. Het restant van het geld werd opgemaakt bij Mac Donalds! Ouders haalden ons in Driehuis weer op. Een betekenisvolle herinnering van lang geleden. Foto: aangeleverd