Driehuis – Petra Bodenstaff woont in Driehuis en fietst regelmatig naar Velserbroek of Santpoort-Zuid. Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen valt haar de toename van zwerfvuil op. Het noopt haar tot rapen, want zwerfvuil laten liggen kost haar meer energie. Bij haar sportschool raapt zij binnen no time een zakje blikjes bij elkaar. Een en ander inspireert haar om een avond per week in haar eigen woonomgeving zwerfvuil te rapen. Ik loop op een warme zomeravond met haar mee.
De Van den Vondellaan is opgebroken en hier rapen we al halflege pakken Icetea en lege sigarettenpakjes. Vervolgens lopen we op het trottoir naast het fietspad de spoortunnel onderdoor en via de andere kant weer terug. Er zijn veel positieve reacties over onze raapactie. Van een Duitse automobilist, van passerende fietsers en wandelaars. Een fietser vraagt ons of wij ook de condooms oprapen? Hij fietst te snel door om ons antwoord af te wachten. Een fietser stopt om ons erop te attenderen, dat wat wij doen, het werk van de gemeente is. Hij heeft dertig jaar geleden dat ook al aan de gemeente laten weten, maar ‘ze doen er niets mee’. Niet erg motiverend deze reactie. We proberen hem iets bij te brengen over dat wij de samenleving zelf zijn.
Niets helpt en wij rapen maar dapper door. Wat wij zoal rapen? Nummer 1 zijn de peuken. 68 stuks en als wij hadden gewild hadden wij het dubbele kunnen rapen. ,,Als je dan weet, dat ze amper verteren en vogels ze aanzien voor voedsel, dan raap je op wat je op kan rapen”, aldus een geëmotioneerde Petra. Omdat er veel peuken aan de zijkant van de rijbaan liggen is het duidelijk dat ze uit de auto worden geworpen. Ik vind het vreemd, elke auto heeft toch een asbak? ,,Mensen gooien dingen op straat omdat ze ze vies vinden”, leerde Petra op een webinar.
Nummer twee van wat wij met grijpers en handschoenen rapen, zijn blikjes. Platgereden in de meeste gevallen. Nummer drie zijn plastic zakjes. Verder vinden wij dopjes, glasscherven, elastiekjes, batterijtjes, zakdoekjes en mondkapjes. En een (wat later blijkt via zoeken op bol.com) zogenaamd ‘shotje’ in de vorm van een spermacel. De opbrengst van een uur met zijn tweeën rapen zijn, behalve een heerlijke avondwandeling, twee zakken afval. Eén zak kan direct in de verzamelcontainer voor plastic, de andere zak in de bak voor het restafval. De batterijtjes gaan voorlopig mee naar huis. Die mogen binnenkort mee naar de verzamelbak in de supermarkt.
Wie raapt ook zwerfvuil in zijn of haar woonomgeving en heeft zin in een helpende hand (en een verslag) van de redactie? Laat het weten aan redactie@jutter.nl. (Arita Immerzeel)