Velsen – Een feestelijke bijeenkomst vrijdagmiddag in het gemeentehuis, maar wel met een serieuze ondertoon. Hier vond de ondertekening van het Lokaal Klimaat Akkoord plaats, een initiatief waarmee Velsen voorop loopt in ons land. Inwoners, klimaatpartners en klimaatsupporters moeten in de komende jaren samen zorgen voor een drastische reductie van de CO2-uitstoot en daarmee de aarde redden van het dreigende onheil door opwarming. Door de resultaten steeds openlijk te tonen, hoopt men zo veel mogelijk mensen mee te krijgen in dit proces.
Door Raimond Bos
Achter de ramen van het vier verdiepingen tellende gemeentehuis aan Plein 1945 prijkt inmiddels een metershoge thermometer. Hiermee wil de gemeente zichtbaar maken hoeveel voortgang geboekt wordt met de CO2-reductie. Landelijk is afgesproken dat elke gemeente ervoor zorgt dat in 2030 bijna de helft minder wordt uitgestoten, Velsen wil dat proces door middel van het Lokaal Klimaat Akkoord verder versnellen. Op de website Velsengoedbezig.nl kunnen inwoners zelf hun duurzame initiatieven indienen. Inmiddels druppelen daar de eerste berichten binnen. Een bewoonster schrijft: ,,Ons huis is een nieuwbouwhuis. Het heeft zonnepanelen, een warmtepomp, muur – en dakisolatie, een goed ventilatiesysteem. In de tuin zijn meerdere bomen geplant. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bomen slaan CO2 op, de verwarmingssoort is vloerverwarming, de zonnepanelen wekken energie op. Voor de leaseauto van het werk is gekozen voor een E-golf.’’ De website werd vrijdagmiddag door wethouder Sebastian Dinjens officieel geopend. Dat had eigenlijk moeten gebeuren door een druk op een grote rode knop, maar: ,,We zijn de rode knop kwijt, dus daarom doen we het maar door een klap met deze hamer.’’ Het regende vervolgens digitale confetti op het grote beeldscherm waarop de website geprojecteerd werd.
Initiatieven zichtbaar maken
Dat in Velsen nog heel wat kansen liggen, blijkt uit de volgende cijfers. Sinds 2019 kwamen er in de gemeente 25.000 zonnepanelen bij. Dat lijkt veel, maar slechts zeven procent van de potentiële oppervlakte op panden blijkt te zijn benut. Volgens wethouder Dinjens is vooral belangrijk dat de samenleving als geheel iets doet om het klimaat te redden. ,,Als één van de partners iets doet, zijn we er nog steeds niet.’’ Een van de doelen van het Lokaal Klimaat Akkoord is dan ook het zichtbaar maken van de initiatieven die al genomen zijn, zodat dit anderen inspireert. Tot 19 november hangen in de Lange Nieuwstraat de duurzame verhalen van inwoners en lokale ondernemers. Ze verhuizen daarna naar de Galle Promenade in Velserbroek. Met deze duurzame verhalenroute wil men bijdragen aan de bewustwording rond het thema klimaat. Jammer is wel dat een spelfout in de tekst op een van de borden onopgemerkt is gebleven. Door met een stift een handtekening op een groot paneel te zetten, ondertekenden diverse klimaatpartners vrijdagmiddag het lokale akkoord.
Bovenste foto:
Diverse klimaatpartners van de gemeente Velsen waren vrijdagmiddag vertegenwoordigd. Foto: Bos Media Services