Santpoort-Noord – In buurthuis Het Terras vond zondagmiddag een zogenaamde vertelvoorstelling plaats. Driehuizenaar Paul Post gaf er in het kader van Het Terras Cultureel een lezing over een imposante diamantroof in de Tweede Wereldoorlog. Er was een toeloop van 24 belangstellenden, die gedurende twee uur geboeid luisterden. Paul vertelde bevlogen over zijn onderzoek naar waargebeurde gebeurtenissen, die tot nog veel onopgeloste raadsels leiden. Paul gaf een spannende ondertitel aan zijn lezing mee, namelijk: ….en wat we niet mogen weten.
Paul Post (1951) is in 2010 gestopt met werken. Daardoor kreeg hij tijd, die hij onder andere besteedde aan het lezen van de dagboeken van zijn vader Wim. Deze stierf in 1972 op 60-jarige leeftijd en liet drie dagboeken na, die hij bijhield in WO2. Wim Post werkte toendertijd op de Diamantbeurs in Amsterdam. Er ging voor Paul een nieuwe wereld open. Zijn vader heeft nooit iets over zijn werk verteld. In zijn werkzame leven deed Paul administratief werk en was gewend aan onderzoek doen. Toen Paul op onderzoek uitging, kwam hem die ervaring goed van pas. In 2016 schreef hij er een boek over, De Diamantenroof. Sindsdien hield zijn onderzoek niet op en door het lezen van een aantal boeken en speurwerk in onder andere op internet en in het Nationaal Archief, kwam Paul veel nieuwe details aan de weet.
Begeleid door vele sheets verhaalde Paul over de roof, die 16 april 1942 aanving. Duitsers vielen de Diamantbeurs binnen en van de 200 aanwezige diamantenhandelaars werd hun handel in beslag genomen. Op 24 september 1944 werd er 40.000 karaat aan diamanten vervoerd van Arnhem naar Berlijn. Er kwam echter maar 29.000 karaat aan. Over de speurtocht naar de verdwenen 11.000 karaat vertelde Paul veel details. Zijn bevindingen, door onderzoek op internet naar brieven, documenten en archieven leidden via Bern, Genua, Rome, het Vaticaan tot in Colombia, tot en met het aandeel van geldschieters in diverse burgeroorlogen in Zuid-Amerika.
Paul hoopt ooit nog een antwoord te vinden op vragen die er nog liggen. Eerder hebben kranten als Algemeen Dagblad en Telegraaf aandacht aan de diamantroof gegeven. Zijn hoop is nu op onderzoeksjournalisten van de VPRO gevestigd. Of zoals hij aan het eind van zijn lange lezing grapt, de Jutter.
Foto: Arita Immerzeel