Vorige week vond de onthulling plaats van een kunstwerk naast het oorlogsmonument in Santpoort-Zuid, hoek Willem de Zwijgerlaan/Duinweg. Vorig jaar, op 4 mei, is dit toen 70 jaar oude monument door burgemeester Frank Dales opnieuw in gebruik genomen. Geassisteerd door de scouts van St. Radboud hees hij toen de vlag.
Het monument, ontworpen door de architect H.W. van Kempen, verkeerde de laatste jaren in slechte staat. De Stichting Santpoort spoorde de gemeente aan het in zijn oude luister te herstellen en dat is gebeurd! De Brederode Daltonschool heeft het monument geadopteerd.
Het Comité Oorlogsmonument Santpoort-Zuid vond dat het aanzien van het stenen gebouwtje naast het monument er niet bij paste: een ovalen paneel in de voorgevel was slordig met een houten schot afgesloten.
De Santpoortse kunstenaar Joop Vermeij is gevraagd een passend schilderij te maken dat in de ovalen opening kan worden geplaatst. Het nabijgelegen bedrijf Benelite was bereid de helft van de kosten op zich te nemen.
Op het paneel staat een fragment uit het gedicht Vrede van Leo Vroman (1915-2014). Vroman was zelf krijgsgevangene in Indonesië en Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Kom vanavond met verhalen. Hoe de oorlog is verdwenen. En herhaal ze honderd malen. Alle malen zal ik wenen.’
De achtergrond heeft een symbolische betekenis gekregen: boven zweeft een witte vogel, de vredesduif, in een blauwe lucht die langzaam overvloeit in avondkleuren. Daaronder, op de groene aarde, bloeien bloemen: de klaprozen die de slagvelden rood kleurden en de margrieten als bloemen van een nieuw leven en een nieuwe lente.
Het paneel is afgesloten met deugdelijk kunstglas. De voorzitter van het comité, de heer Lodewijk Bosch van Drakestein, sprak enige woorden over het belang van het monument en het adopteren ervan door de Brederode Daltonschool. Twee docenten en enige leerlingen assisteerden bij de onthulling, waarna Joop Vermeij vertelde over de symboliek van de afbeelding.
(Pim Boer, foto: aangeleverd)