Kimo International, de internationale vereniging van kustgemeenten, strijdt al vele jaren voor schone zeeën en oceanen, in het bijzonder onze Noordzee. Robert te Beest is president van Kimo International. Als voormalig wethouder in Velsen was hij eveneens 4 jaar voorzitter van Kimo Nederland België. Nu mag hij gedurende twee jaar het Internationale presidentschap vervullen en daarmee sturing geven aan de gezamenlijke belangen van de diverse Kimo organisaties in Europa (Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Nederland).
Kimo (Kommunenes International Miljø Organization) staat als milieuorganisatie de laatste jaren stevig op de kaart. Succesvolle projecten als ‘Green Deal visserij voor de schone Zee’ en ‘Green Deal schone stranden’ krijgen steeds meer vorm. Maar het meest aansprekende project is toch ‘Fishing For Litter’. Niet alleen in Nederland, maar in een groot deel van Europa. Onlangs is de vissersvloot die deelneemt aan het Fishing For Litter programma in zowel Nederland, Denemarken als Ierland aanzienlijk uitgebreid.
Kimo International was deze maand aanwezig in Noorwegen, Frederikstad. Daar werd de samenwerking gevonden met de Europese North Sea Commission / CPMR, een samenwerkingsverband van Europese regio’s gericht op maritieme uitdagingen.
Robert te Beest: ,,De samenwerking met deze organisatie biedt voor beiden mooie kansen om de Europese gemeenten en kustregio’s met elkaar te verbinden. Belangrijke thema’s als mariene vervuiling, plastic soep en paraffine kunnen gezamenlijk opgepakt worden. Het onderwerp plastic soep krijgt een steeds prominentere plaats op de internationale agenda. Het is een enorm probleem waar Kimo al 20 jaar samen met de visserijsector aan werkt om dit terug te dringen.” Inmiddels hebben ook Noorse gemeenten en regio’s belangstelling getoond om samen te werken in Kimo-verband.
De bewustwording is de laatste jaren fors toegenomen. De verschrikkelijke beelden van vervuilde zeeën en stranden zijn niet meer te ontkennen. De conditie van de zeeën en de (zee)dieren komen daarmee in gevaar. Vitale zeeën zijn cruciaal.
Kimo heeft inmiddels een uitstekende en betrouwbare naam opgebouwd. Als vereniging van internationale kustgemeenten spreken en lobbyen zij bij andere overheden en instanties om de problemen aan te pakken. Het belang van (kust)gemeenten is groot. Visserij en schone stranden zijn belangrijk voor toerisme en economie. Kimo overlegt in Europees verband onder andere in Brussel bij de Europese commissie, Helcom, Ospar en Europeche. Allemaal organisaties gericht op de belangen van vitale zeeën of die belang hebben bij vitale zeeën en schone stranden. In Europees verband wordt gewerkt aan de zogenaamde Port Reception Facilities Directive (Havenontvangstrichtlijn). Een maatregel die ervoor zorgt dat onder andere scheepsafval niet meer in de zee terecht komt, maar via de havens circulair wordt afgevoerd.
Ook dichterbij huis, in je eigen gemeente, kun je al veel doen tegen de plastic soep. Het gebruik van ‘single used plastic’ moet worden teruggedrongen. Dit kan bijvoorbeeld door geen ballonnen meer op te laten en geen rietjes, wattenstaafjes, snoepwikkels, plastic bestek en dergelijke te gebruiken. Dit kan door over te stappen op andere duurzame materialen.
Inmiddels is Europese regelgeving in voorbereiding die een drastisch einde moet gaan maken aan het éénmalig gebruik van plastic en inzet op maximale recycling. De internationale vereniging van kustgemeenten Kimo heeft zo al veel bereikt, maar het werk wordt krachtig doorgezet.