Santpoort – Kenter Jeugdhulp, organisatie voor JGGZ en Opvoedhulp in Santpoort- Noord, verwacht met het einde van de tweede lockdown opnieuw een toename in het aantal crisisaanmeldingen. Vooral ook omdat analyse laat zien dat de impact van de coronamaatregelen in het werkgebied van de organisatie, Noord-Holland, het grootst is. Daarom doet Kenter een dringende oproep aan ouders, verzorgers en jongeren. ,,Zoek elkaar op en breng het gesprek op gang. Onderwerp? De impact van de coronacrisis.”
Kinderen en jongeren ervaren tijdens de lockdowns meer gevoelens van angst, somberheid en eenzaamheid. Dit komt onder andere door het onderbreken van routine, het afgesneden zijn van vrienden en het langdurig gebrek aan perspectief. Vanuit de GGZ zijn er toenemende zorgen over de gevolgen van de crisis op de ontwikkeling en de geestelijke gezondheid van de jeugd. Dat geldt voor heel Nederland, maar impact analyse en monitor laten zien dat de impact van de coronamaatregelen in Noord-Holland het grootst is.
Forse toename meldingen ná lockdown
Tijdens de lockdowns zelf zag Kenter een lichte toename van aanmeldingen bij de crisisdienst. Maar nadat de maatregelen na de eerste lockdown werden opgeheven volgde er een golf aan crisisaanmeldingen. Deze hield aan tot de start van de tweede lockdown. Reden is wellicht opgebouwde spanning. Dit zorgt voor de zichtbare ontreddering van kinderen en jongeren.
Tweede lockdown ingrijpender dan eerste
Veel van de crisisaanmeldingen konden na de eerste lockdown samen met het gezin worden begeleid door de familieleden weer met elkaar in gesprek te brengen. Ook de erkenning van elkaars angsten, boosheid en moedeloosheid, leidde tot ruimte voor toekomstplannen. Maar de tweede lockdown wordt als zwaarder, onduidelijker en uitzichtlozer ervaren. Kenter verwacht daardoor dat het aantal kinderen en jongeren dat na het opheffen van de beperkingen moeite blijkt te hebben het hoofd boven water te houden weer fors toeneemt.
Vooral ‘gewone’ dingen stimuleren
Het vergt veel veerkracht van ouders, jongeren en kinderen om tijdens een periode als deze oog te blijven houden voor gewone zaken. Zoals kinderen en jongeren aanmoedigen naar buiten te gaan bijvoorbeeld en vooral, desnoods digitaal, contact op te zoeken met leeftijdsgenoten. Ook sporten, gezond eten, samen leuke en ontspannende dingen doen en zelf stoom afblazen horen in het rijtje steunende adviezen thuis.
Tweede GGZ golf voorkomen
Kenter Jeugdhulp roept ouders, buren, familie en jongeren zelf op om elkaar op te zoeken en met elkaar een tweede GGZ-golf te voorkomen. Dat kan door elkaar op te zoeken, veerkracht te stimuleren en vindingrijk te zijn. Dat kan laagdrempelig: door alert te zijn en oog te hebben voor de ander. Door het gesprek aan te gaan met zoon, dochter, buur-jongen of meisje. Door een voorbeeld te zijn, je kwetsbaar op te stellen en de eigen emoties of worsteling te bespreken.
En als je er niet uitkomt?
Als je er samen niet uitkomt, zijn er online verschillende mogelijkheden via sites en apps als PratenOnline.nl, de Kindertelefoon of de GrowIt app. En door, als het nodig is, op tijd professionele hulp in te schakelen via de huisarts. Want alleen door in verbinding te blijven komen we er samen doorheen.
Foto: Pixabay