Velserbroek – Bij Arthur Alphenaar gleed vorige week een kaartje door de brievenbus met daarop de mededeling dat hij afval verkeerd zou hebben aangeboden. ,,Op deze overtreding staat een boete van minimaal 100 euro’’, zo valt op het kaartje te lezen. Opvallend: het was een kaartje van de gemeente Amsterdam, terwijl Arthur in Velserbroek woont.
Door Raimond Bos
Uit het kaartje bleek verder dat de ontvanger de mogelijkheid krijgt om een verklaring te geven voor de overtreding. Daarvoor moest dan wel op een bepaalde dag en tijd naar de betrokken handhaver worden gebeld. Arthur vond het maar een vreemde zaak en dacht in eerste instantie dat iemand een grap met hem wilde uithalen. ,,Leuke verrassing als je thuis komt. Wij scheiden ons afval zorgvuldig.
Wij bieden geen afval aan in Amsterdam. Zijn er meer mensen die zoiets hebben ontvangen?’’, schreef hij op Facebook. Het leidde tot uiteenlopende reacties. Sommigen meenden dat het een grap of oplichterij zou zijn, anderen wezen erop dat er wel vaker mensen buiten Amsterdam dergelijke kaartjes hebben ontvangen. Arthur besloot een appje te sturen naar het aangegeven telefoonnummer. Hij deed een voorstel voor een tijdstip dat hem beter schikte, maar daarmee ging de handhaver niet akkoord. ,,Dan ben ik niet werkzaam. U krijgt geen proces-verbaal.’’, luidde het antwoord.
Dreigende toon
Uiteindelijk bleek uit een foto, die Arthur per e-mail ontving, dat naast een afvalcontainer in Amsterdam een kartonnetje was aangetroffen met daaraan een adreslabel met zijn gegevens. Het lag tussen een aanzienlijke hoeveelheid grofvuil. ,,Het is mij niet duidelijk hoe dat daar terecht is gekomen en ik herken het kartonnetje ook niet’’, laat Arthur aan deze krant weten. Hij vervolgt: ,,Wat mij stoort is vooral de dreigende toon die vooraf wordt gebruikt terwijl ze nog niets weten en ze dan vervolgens pas na een aantal dagen bereikbaar zijn. Je loopt dan toch te malen en dat vind ik erg vervelend.’’ Deze krant heeft navraag gedaan bij de gemeente Amsterdam over het voorval. Men laat weten dat regelmatig mensen buiten Amsterdam zo’n kaartje in de bus krijgen. Een paar voorbeelden: Amsterdamse studenten die pakketjes ontvangen of meenemen van hun ouders die elders in het land wonen. Of van ondernemers buiten Amsterdam die er hun werkzaamheden uitvoeren en hun afval (per ongeluk) achterlaten.
Slapeloze nachten
Er wordt dan een bericht gestuurd met de mededeling dat er afval is gevonden in Amsterdam. De gemeente gaat met de persoon in gesprek om te waarschuwen en aan te geven dat, indien in de toekomst nogmaals hun afval op straat wordt gevonden, een proces-verbaal wordt opgesteld. Dat zo’n kaartje kan leiden tot slapeloze nachten, betreurt men: ,,Het is naar dat mensen hier wakker van liggen. Dat is ook de reden dat we mensen, bij een eerste overtreding, eerst informeren met een waarschuwing. Wij treden juist met de persoon in gesprek omdat we hun afval hebben gevonden in Amsterdam. In het gesprek staat de vraag centraal hoe het in Amsterdam terecht is gekomen en wat de regels zijn.’’ De verbalisant/boa maakt tijd om met mensen te bellen. Als men niet op deze dagen kan, dan kan men een terugbelverzoek indien, zodat de verbalisant contact kan opnemen met de betreffende persoon op een tijdstip dat het wél of beter uitkomt.
Afbeelding: Pixabay