Regio – Jaarlijks krijgen meer dan 100.000 mensen in Nederland te horen dat ze ongeneeslijk ziek zijn. 100.000 vaders, moeders, opa’s, oma’s, dochters, zoons en geliefden die nooit vergeten mogen worden. Stichting Levensportret geeft hen de mogelijkheid hun levensverhalen kosteloos vast te leggen in een professioneel videoportret. Als waardevolle herinnering voor hun naasten.
Stichting Levensportret geeft je de mogelijkheid om je levensverhaal te vertellen in een videoportret. Dat is helemaal kosteloos en wordt professioneel aangepakt. Je wordt begeleid door ervaren videografen en ondersteund door gesprekspartners. Jij hoeft je alleen te concentreren op wat je wilt vertellen. Want er komt ongelooflijk veel op je af als je te horen hebt gekregen dat er geen genezing meer mogelijk is. Dan kan het vastleggen van het verhaal over jouw leven helpen bij de verwerking en het krijgen van een zekere rust. En natuurlijk is het voor de mensen die je achterlaat en die je zullen moeten missen een blijvende herinnering.
Hoe komt het levensportret tot stand?
Het levensportret is een persoonlijk gesprek dat wordt vastgelegd op beeld. Je gaat in gesprek met een gesprekspartner en hoeft je niet tot de camera te richten. Een gesprek waarin je alle tijd en ruimte krijgt om het verhaal te vertellen dat bij je past en je leven eer aan doet. Op je eigen voorwaarden en tempo. Jij bepaalt de inhoud. De videomakers zijn er om de opname te verzorgen en je te helpen om een zo compleet mogelijk verhaal te vertellen.
Een levensportret opnemen?
Het team van Stichting Levensportret komt in heel Nederland bij je langs. Je hoeft je niet voor te bereiden op het gesprek. Ook hanteren ze geen minimale of maximale gesprekstijd. Het gesprek duurt zo lang als nodig is en de gesprekspartners helpen je waar nodig met het vertellen van een zo compleet mogelijk verhaal.
Mag ik ook anderen in het gesprek betrekken?
Je kunt het gesprek en de opname alleen doen of samen met je dierbare(n). Zo kun je bijvoorbeeld verhalen over je kinderen samen met je partner vertellen of een familielid vragen om samen herinneringen van je jeugd op te halen. Wie je eventueel uitnodigt om deel te nemen aan het portret is aan jou.
Wanneer kan ik me het beste aanmelden?
Dat tijdstip is best een moeilijke beslissing. Want wat is het juiste moment? Er wordt aangeraden niet al te lang te wachten want niet alleen kan het maken van een levensportret helpen bij het vinden van rust, de ervaring leert ook dat het voor de geportretteerde en de omgeving prettig is als het portret wordt opgenomen op het moment dat de geportretteerde zich zo goed mogelijk voelt.
Wat gebeurt er na de opname?
Het levensportret wordt gemonteerd en binnen vijf werkdagen na de opname via mail toegezonden. Het is goed om het portret te downloaden op verschillen plaatsen en te regelen dat je nabestaanden daar toegang toe hebben. Er wordt een kopie bewaard in een beveiligd archief van Stichting Levensportret.
Is het echt kosteloos?
Ja, het is echt kosteloos. Stichting Levensportret heeft de missie en doelstelling alle ongeneeslijk zieken in Nederland de mogelijkheid bieden kosteloos een levensportret te laten maken. Stichting Levensportret is echter volledig afhankelijk van donaties. Mocht het daarom binnen uw mogelijkheden liggen om een levensportret ook voor een ander mogelijk te maken, dan zijn ze dankbaar voor elke ondersteuning. www.stichtinglevensportret.nl/. IJsbaanpad 2 Amsterdam. info@stichtinglevensportret.nl. Telefoon: 0638993886.
Afbeelding: Pixabay