Regio – Het klinkt misschien harteloos en wreed, maar het vogelhospitaal verstrekt verontruste dierenliefhebbers hetzelfde advies: laat jonge fladderaars die het vliegen nog niet machtig zijn, zitten. ,,Dat er vogels gepakt worden door katten is helaas onvermijdelijk. Als we ieder jonkie moeten opvangen, zitten we binnen een dag tjokvol en kunnen we geen hulp en zorg bieden aan andere patiëntjes, die ziek, gewond of verweesd zijn.”
In dit jaargetijde wordt het hospitaal overstelpt met goed bedoelde hulpvragen. De meeste eitjes zijn uitgekomen en de eerste jonkies vliegen al uit. Onder andere mezen, mussen en vinken halen meestal gezwind hun vliegbrevet maar bij merels, lijsters en kauwtjes duurt het langer omdat zij in het volle nest geen ruimte hadden vleugels te strekken en vliegspieren te oefenen. Deze belanden bij het experimenteren nogal eens op de grond. Het hospitaal begrijpt de bezorgdheid en angst van de beller. ,,De ouders zullen hun uiterste best doen om het jong te voeden, te beschermen en te verdedigen, en vaak met succes.”
Verstopplekken
Alle katten binnenhouden is een niet-realistische wens. Voldoende verstopplekjes creëren, zoals begroeiing van een hekwerk, een dakpan op de grond leggen of een dakje, kan soelaas bieden. Dan heeft het jonkie een schuilplaats en blijft het de opvoeding van de ouders genieten, ,,Wat zij beter kunnen dan wij!” voegen de beheerders toe.
Brengen
Mocht het vogeltje gewond raken of zijn de ouders niet meer te bekennen? Dan is de patiënt welkom aan de Vergierdeweg 292 in Haarlem-Noord. Op de website staan de instructies: www.vogelhospitaal.nl/kennis/vogel-gevonden/
Een roodborstje wordt bijgevoerd door moeder. Foto: Huib Derksen