PARTNERBIJDRAGE
De woningmarkt in Nederland zit nog altijd flink op slot. Maar dat neemt niet weg dat je plannen kunt maken voor de aankoop van je eerste eigen huis. Het kan een kwestie van een lange adem zijn, maar als je eisen realistisch zijn en je hebt geduld, dan kun je zeker een fijn huis vinden voor een redelijke prijs. Je kunt zelf op zoek gaan, maar je kunt ook gebruik maken van een aankoopmakelaar.
Wat doet de aankoopmakelaar?
Je kunt je wensen voor jouw of jullie toekomstige koopwoning kenbaar maken aan een Amsterdamse makelaar. Die kan voor je op zoek gaan in het huidige aanbod. Maar deze makelaar kan ook het toekomstige aanbod aan woningen voor je in de gaten houden. Als je weet dat een huis in de verkoop komt, nog voordat het op Funda en andere populaire zoeksites wordt aangeboden, dan heb je een voorsprong. De aankoopmakelaar gaat met je mee als je het huis gaat bezichtigen. Hij of zij let vooral op de staat van de woning. Is er achterstallig onderhoud waardoor wellicht een lagere prijs dan de vraagprijs reëel is? Hoe ziet het energielabel van het huis eruit? Is er al verduurzaamd of moet je daar nog flink in investeren? De makelaar hoeft het huis niet te kopen en kan dus puur objectief kijken of de woning de vraagprijs wel of niet waard is.
Bereken hoeveel je kunt lenen
De hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen is afhankelijk van het (gezamenlijk) inkomen. Daarnaast speelt de hoogte van de hypotheekrente een rol. Als je weet hoeveel je kunt lenen dan weet je ook wat realistisch is qua koopwoning. Het heeft immers geen zin om een huis te bezichtigen en een bod te doen terwijl de prijs ver boven je mogelijkheden ligt. Bedenk dat bij het berekenen van je maximale hypotheek verschillende zaken worden meegenomen. Een private leaseauto bijvoorbeeld, een creditcard met kredietfaciliteit, een lening of een studieschuld. Dingen verzwijgen heeft geen zin, de hypotheekverstrekker zal bij instanties als het Bureau Krediet Registratie (BKR) informatie opvragen over openstaande schulden en kredieten.
Kijk naar de toekomst
Als je een huis koopt is het verstandig om naar de toekomst te kijken. Een tweekamer appartement is niet handig als je een kinderwens hebt. Een klushuis kopen is geen goede optie als je zelf niet handig bent en er geen financiële ruimte is om een vakman in te huren. Dan loop je het risico jaren later nog altijd in een huis te wonen dat in de steigers staat. Bedenk ook dat als je nu een woning koopt, het waarschijnlijk jaren zal duren voordat je hier winst op maakt bij verkoop. De woningprijzen zijn sinds 2015 fors gestegen. Anno 2024 dalen de prijzen of blijven ze min of meer gelijk. Als je een woning koopt die je 1 of 2 jaar later alweer moet verkopen dan is er dus een reële kans dat je minder krijgt dan de prijs waar je de woning zelf voor hebt gekocht.