IJmuiden – Een koplamp voor op de fiets, maar dan anders. Aan weerszijden van de lamp bevinden zich kleine lampjes in de kleuren rood, groen en oranje. Met behulp van deze lampjes kan een fietser op een rotonde duidelijk aangeven in welke richting hij wil fietsen. Het idee komt van de 16-jarige Ismail Aftal. Hij wil hiermee een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid in ons land, maar fietsfabrikanten hebben vooralsnog geen belangstelling getoond voor de uitvinding.
Door Raimond Bos
Zo’n tien jaar geleden vluchtte de toen 6-jarige Ismail met zijn gezin vanuit Syrië naar Nederland. Zij behoorden tot de eerste groep vluchtelingen die het Arabische land verlieten vanwege de onveilige situatie aldaar. Sinds 2011 woedde er een burgeroorlog, ontstaan vanuit opstand tegen het regime van Bashar al-Assad. Het gezin Aftal belandde via de centrale opvang voor asielzoekers in het Groningse Ter Apel uiteindelijk in IJmuiden. Hier woont Ismail nu met zijn ouders, zijn oudere zus en zijn jongere broertje. Een terugkeer naar het thuisland is voor hen niet aan de orde, want het is er nog steeds niet veilig. Voor Ismail zou dat sowieso geen logische stap zijn, want hij woont inmiddels een groter deel van zijn leven in Nederland dan hij in Syrië heeft doorgebracht. Na de basisschool volgt hij momenteel onderwijs aan het Tender College. Na de zomervakantie wil hij ICT gaan studeren aan het Nova College.
Het belang van veilig fietsen
Het idee voor zijn uitvinding ontstond op de achterbank van zijn vaders auto. ,,We reden ’s avonds over een rotonde en een fietser stak zijn hand uit om naar rechts te gaan, maar mijn vader zag het niet. Ik kon het vanaf de achterbank wel goed zien en dat zette mij aan het denken. Er gebeuren veel ongelukken en ik vind het belangrijk dat mensen veilig kunnen fietsen. Met mijn uitvinding wil ik de verkeersveiligheid verbeteren.’’ Ismail toont zijn uitvinding: een fietslamp met extra lampjes en een schakelaar om deze lampjes te bedienen. Hij legt uit: ,,De schakelaar komt aan het stuur van de fiets. Als je een op een rotonde rijdt, kun je met de schakelaar aangeven of je afslaat of op de rotonde blijft.’’ Hij demonstreert de werking. Een oranje lampje aan de rechterzijkant van de lamp begint te knipperen. Tegelijk kleurt een ander lampje groen. ,,Het oranje lampje betekent dat de fietser naar rechts wil gaan. Het groene lampje is voor de auto’s die van rechts de rotonde op willen komen het signaal dat zij door kunnen rijden. Ze hebben geen last van de fietser, want die slaat af.’’ Zet je de schakelaar op een andere stand, dan geef je daarmee aan dat je door wilt blijven rijden op de rotonde. In dat geval krijgt autoverkeer van rechts een rood lampje te zien: stoppen. Zo kent de bijzondere fietslamp drie standen, elk met een eigen betekenis.
Teleurgesteld in de reacties
Ismael is de bedenker van het idee, maar zijn vader heeft hem geholpen met het maken van het prototype. Vervolgens heeft hij het idee officieel geregistreerd, zodat een ander er niet mee aan de haal kan gaan. Daarna probeerde hij om fietsfabrikanten enthousiast te krijgen voor het concept. ,,Ik ben teleurgesteld in de reacties die ik heb ontvangen. Ik had de top tien van grootste fietsfabrikanten in Nederland benaderd, maar geen van hen heeft belangstelling. Ik heb ze eerst mijn idee gemaild en ze daarna allemaal gebeld. Blijkbaar staan ze er niet voor open. Misschien nemen ze mij niet voldoende serieus, omdat ik pas zestien ben.’’ Ook stelde hij Veilig Verkeer Nederland (VVN) in kennis van zijn uitvinding, daar kreeg hij te horen dat het waarschijnlijk veel moeite zal kosten om de levensvatbaarheid van de uitvinding verder te onderzoeken. Het zit Ismail sowieso niet echt mee, want ook een item in het Jeugdjournaal kwam er – door een administratief foutje – niet. ,,Ze wilden er een reportage over maken, maar ik had per ongeluk een verkeerd telefoonnummer doorgegeven, dus ze konden mij niet bereiken. Daarna hebben ze mij laten weten dat ze geen interesse meer hadden.’’
Nieuwe contacten leggen
Deze tegenslagen weerhouden Ismail er niet van om zijn missie voort te zetten. Vanuit een rotsvast vertrouwen in het succes van zijn bijzondere fietslamp gaat hij verder met het leggen van nieuwe contacten. ,,Er zijn vast wel mensen die dit serieus nemen en mij hierover willen bereiken.’’ Wie zich tot die groep mensen rekent, kan contact opnemen met Ismail per e-mail (ismail.y.aftal@gmail.com) of hem telefonisch bereiken via nummer 06 51771924.
Fotobijschrift: Ismail Aftal met de door hem bedachte fietslamp. Foto: Bos Media Services