Santpoort– Ongeveer 118.000 Nederlanders kregen vorig jaar te horen dat ze door kanker waren getroffen. Dat zijn er ongeveer 2.000 meer dan het jaar ervoor. Vooral het aantal gevallen van huidkanker stijgt de laatste jaren in hoog tempo. Bijna een kwart van alle sterfgevallen door kanker wordt veroorzaakt door longkanker. Naast deze twee varianten zijn borstkanker, prostaatkanker en darmkanker de meest voorkomende vormen van kanker in ons land. Voor iedereen die te maken heeft met kanker is er het Inloophuis Kennemerland. Een plek om vragen te stellen, verhalen te delen of gewoon even jezelf te kunnen zijn.
In Santpoort is Inloophuis Kennemerland gevestigd aan de Wulverderlaan 51. Wie het pand betreedt, merkt direct: ,,Hier ben ik welkom.’’ De inrichting straalt warmte uit, de aanwezige medewerkers zijn gastvrij en bieden een luisterend oor. Een wandkast vol naslagwerken over de ziekte kanker in al zijn facetten is aanwezig en hartvormige kussens, gemaakt door oud-kankerpatiënten, bieden troost. Een doos tissues staat op tafel. ,,Hier vloeien heel wat tranen’’, vertelt coördinator Wilma Vermunt. Samen met haar collega Eline Wielinga is ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op deze locatie. Collega Manon Boom runt de locatie in Haarlem Schalkwijk. De coördinatoren zijn in dienst van Stichting Inloophuis Kennemerland, de gastheren en -vrouwen zijn vrijwilligers, die door het inloophuis verplichte trainingen gevolgd hebben. Acht jaar geleden werd de locatie in Santpoort geopend, bezoekers kunnen hier op vier dagen per week terecht. Later volgde ook de locatie in de Haarlemse wijk Schalkwijk, die twee dagen per week geopend is. Wilma Vermunt: ,,Kanker ontwricht je hele leven. Iemand die de diagnose krijgt, heeft allerlei vragen. Mensen verliezen hun partner door kanker. Er was veel behoefte aan een plek waar je terecht kunt met die vragen, maar ook om gewoon even langs te kunnen gaan voor een kop koffie of een goed gesprek. Een grote groep mensen die werkzaam waren op het gebied van oncologie, heeft dat signaal opgepakt.’’ Eén van hen was Esther Vink, directeur van De Zorgspecialist. Zij is nu bestuurslid van de stichting. Ook voor de bestuursleden geldt dat zij hun taken onbezoldigd uitvoeren. Dat de inloopvoorziening in een grote behoefte voorziet, blijkt wel uit het feit dat er gemiddeld tussen de vijfduizend en zesduizend bezoekmomenten per jaar worden geregistreerd.
Of je nu net het slechtnieuwsgesprek met de behandelend arts gevoerd hebt, of al een heel stuk verder bent in het traject en moeite hebt om je gewone leven weer op te pakken, de vrijwilligers van het Inloophuis Kennemerland zijn er om je terzijde te staan. ,,Je hoeft hier niets uit te leggen. Je komt in contact met lotgenoten die de situatie herkennen en kunnen vertellen wat hun ervaringen zijn geweest’’, vertelt Wilma Vermunt. Ze gaat verder: ,,Het lotgenotencontact is erg belangrijk. Je ziet ook echt dat mensen elkaar hier tot steun zijn en dat ze lichter weggaan dan dat ze zijn gekomen. Dan is ons doel behaald, als mensen het leven weer aankunnen.’’ Hoewel de gesprekken soms een emotioneel karakter kunnen hebben, is het niet altijd kommer en kwel. ,,Nee hoor, het is soms ook lachen, gieren, brullen. Je kunt hier terecht voor steun en advies, maar ook juist als je even niet met kanker bezig wilt zijn.’’ Ondanks het feit dat Inloophuis Kennemerland een gastvrij welkom biedt en zeer laagdrempelig van opzet is, ervaren bezoekers soms toch enige schroom, voordat ze de stap over de drempel durven te zetten. ,,De stap om een hulpvraag te stellen, kan soms lastig zijn. Mensen weten ook vaak niet zo goed wat ze kunnen verwachten. Dat zien ze alleen maar door een keer langs te komen. Soms horen we van mensen dat ze al vier of vijf keer langs waren gelopen, voordat ze naar binnen kwamen.’’ Naast de mogelijkheid om gewoon even binnen te lopen voor een gesprekje, bestaat ook de optie om deel te nemen aan diverse activiteiten. In het pand zijn een yogaruimte en een ruimte waar creatieve activiteiten kunnen plaatsvinden. Het veertig leden tellende koor Viva Vocaal oefent in de recreatiezaal van het erachter gelegen wooncomplex. Ook worden trainingen gegeven, zijn er bijeenkomsten voor lotgenoten, voorlichtingsbijeenkomsten en kan worden deelgenomen aan oncologisch zwemmen in zwembad Heerenduinen.
Yet Héman is al dertig jaar als yogadocente actief en verzorgt in het Inloophuis Kennemerland yogalessen. Voor kankerpatiënten blijkt yoga een goede manier te zijn om hun lichaam en geest in balans te brengen. ,,Het geneest niet, maar het werkt wel helend’’, verduidelijkt ze. ,,Als het niet heel is van binnen, is er met yoga toch altijd een vertrouwen.’’ Ingewikkelde capriolen hoeven de deelnemers overigens niet te verwachten: ,,We gaan niet op onze kop staan. Ik kan zelf ook niet alles, dat heb ik nooit gekund. Ik ben bijvoorbeeld wat stijf in de liezen en dat mag zo zijn.’’ De diagnose kanker gaat meestal gepaard met veel emoties en een stortvloed aan gedachten. Yet Héman: ,,Het hoofd moet ook een beetje stilstaan en dat gebeurt met yoga. De ademhaling is daarbij heel belangrijk. Wees je bewust van je ademhaling!’’ De groepsdynamiek, die al direct vanaf de start nadrukkelijk aanwezig is, spreekt haar zeer aan: ,,Het is erg fijn om hier te komen.’’ Afgelopen zomer is in het Inloophuis Kennemerland hard gewerkt aan een complete restyling van het interieur. Onder leiding van een interieurstyliste werden nieuwe meubels geplaatst en werden de wanden en het houtwerk van nieuwe frisse kleuren voorzien. ,,Onze vrijwilligers zijn fantastisch. Als we die niet hadden, konden we de deuren wel sluiten’’, zegt Wilma Vermunt. Voor de financiering is de organisatie aangewezen op fondsen en donaties. ,,We zijn enorm dankbaar voor de bijdragen van de vele instellingen die ons steunen en acties die voor ons gevoerd worden. Dat voelt als een waardering voor ons werk. Onlangs ontvingen we bijvoorbeeld een bedrag van een overleden gast, die ons in het testament had opgenomen en kregen we een cheque van een aantal kerken, waar een collecte voor ons was gehouden.” Onderzoek wijst uit dat voorzieningen als deze psychosociale ondersteuning een substantiële bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van leven. ,,Eigenlijk zouden de kosten dus vanuit de zorgverzekering moeten worden gedekt’’, suggereert Wilma Vermunt. Iedereen die zelf een financiële bijdrage wil leveren, kan op www.inloophuiskennemerland.nl klikken op de knop ‘steun ons’ voor meer informatie hierover. (Tekst: Bos Media Services)
Van Links naar rechts: Christa Post (gast), Wilma Vermunt (coördinator) en Margot Hartman (gastvrouw) in gesprek aan de keukentafel van het Inloophuis Kennemerland. (Foto: aangeleverd)