Imkers in Velsen maken jacht op Aziatische Hoornaar

Velsen – Op de laatste donderdag van augustus ontdekten de imkers bij landgoed Waterland een jagende Aziatische Hoornaar voor hun bijenkasten. Bijna tegelijkertijd werd in Oud-Velsen een Aziatische Hoornaar gezien en op www.waarneming.nl gemeld. Het is bekend dat dit insect, een grote wespachtige, bezig is aan een opmars in Nederland. Toch was het voor de imkers even schrikken toen ze constateerden dat deze exoot gearriveerd is in onze regio en Velsen als woonplaats heeft gekozen.

De Velsense imkers zijn met een intensief opsporingstraject gestart. Dagelijks wordt op locatie gepost om Aziatische Hoornaars te vangen, te markeren en vrij te laten. Zo wordt het mogelijk het nest te lokaliseren. Als het insect weer terugkeert bij de plek waar het zich voedt, kan door tijdswaarneming de vliegafstand berekend worden. Dit, in combinatie met de vliegrichting, geeft een indicatie van de locatie van het nest.

Men licht toe: ,,Het is belangrijk om het nest vóór eind september gevonden en geruimd te hebben, omdat rond die tijd 300 tot 350 nieuwe koninginnen uitvliegen om te overwinteren in onze regio. Van deze koninginnen zal 10% in het voorjaar weer een nieuw nest starten.’’ Eén nest Aziatische Hoornaars consumeert gemiddeld 11,32 kilo insecten per seizoen, niet alleen bijen maar ook vlinders en andere bestuivers. Op dit moment zijn er nog geen natuurlijke vijanden, dus ze kan zich ongeremd vermenigvuldigen. We kunnen deze schadelijke insecten helaas niet meer verdrijven maar het is wel mogelijk om de verspreiding en toename zoveel mogelijk te vertragen.

Uw hulp is nodig

Om dat laatste te bewerkstelligen, is uw hulp hard nodig. In de omgeving waar de Aziatische Hoornaars zijn gezien, zijn inmiddels zogenaamde ‘wiek- of lontpotten’ opgehangen met daarbij uitleg wat te doen als u een Aziatische Hoornaar ziet. Mocht u er ééntje in uw tuin of op het balkon zien, wilt u dan een foto maken en een melding op www.waarneming.nl maken. Met behulp van deze informatie kunnen de imkers het nest nog beter lokaliseren. Wanneer u geen beschikking heeft over internet, neemt u dan alstublieft contact met imker Eddie via telefoonnummer 06 33374370.

Europese Hoornaar

De Aziatische Hoornaar hoort niet in Europa, in tegenstelling tot de Europese Hoornaar. Deze maakt onderdeel uit van ons ecosysteem en hoeft dus niet bestreden te worden. De Europese Hoornaar heeft een rode kop en borststuk. De zin ‘Ik ben rood, sla mij niet dood’ zegt voldoende. (Foto: Karien Stelleman)