IJmuiden – Snel rijk worden door te beleggen in bitcoins. De gedachte daaraan vindt de 80-jarige Koos* uit IJmuiden wel interessant, wanneer hem deze zomer een e-mailadvertentie wordt voorgeschoteld. De belofte: hij kan zichzelf via het platform The Crypto Genius binnen een aantal maanden financieel onafhankelijk beleggen. ,,Het gat in mijn vertrouwen, daar kan een mammoettanker doorheen,” zegt Koos nu. ,,Vooropgesteld: ik heb het zelf gedaan. Als ik niet op de knop druk, dan gebeurt er niets.”
Het product om de beleggen in bitcoins wordt in de e-mail geroemd en ondersteund met aanbevelingen van populaire tv-programma’s als Pauw & Witteman en Op1 van Jort Kelder. ,,Voor 250 euro meldde ik mij aan en ben ik via de telefoon met de aanbieder door mijn persoonlijke situatie gegaan. Ik ben toen aan een financieel adviseur gekoppeld. Dat vond ik wel fijn, want ik heb verder geen verstand van de materie.”
De zogenaamde financieel adviseur prijst hem gelukkig. Het merk Tesla heeft namelijk net een promotieactie lopen, waarbij beginnende beleggers worden beloond met 50% tegoed bovenop de inleg. ,,Ik had geluk, want er mochten maar een beperkt aantal mensen meedoen aan de actie. Het enige dat ik hoefde te doen was mijn bankrekening laten zien.” Via Anydesk wordt zijn computer op afstand overgenomen. Zijn geld zou 45 minuten voor een check ergens anders geparkeerd worden.
Hij was te goedgelovig, weet Koos nu ook: ,,Deze tovenaars zijn zo snel. Binnen een poep en een scheet hadden ze mijn opnamelimiet verhoogd en mijn wachtwoord aangepast. Via iDeal kreeg ik nog een bericht met een felicitatie; dat ik opgenomen was in de groep van prijswinnaars.” In totaal verdwijnt 25.750 euro van de rekening. ,,Pas toen de oplichters ook probeerden om de roodstand van 2250 euro op mijn rekening aan te wenden, greep de bank in.”
Koos bijt zijn tanden in de zaak. In zijn pogingen om met een via Google gevonden slachtofferplatform zijn geld terug te krijgen, komt hij er echter weer bekaaid vanaf. ,,Het advies was om voor 250 euro lid te worden van hun platform, omdat daar een sterke helpdesk zou zitten die kon ondersteunen met juridisch advies. Om mijn geld terug te krijgen, moest ik een contract ondertekenen en een kopie laten zien van mijn bankafschrift en mijn paspoort. Een dame van de organisatie heeft 14 dagen in mijn computer lopen spitten. Onder het mom van ‘Koos, we hebben je geld bijna terug’ heb ik toen nog een aantal keer een fors bedrag betaald. Toen ging het boek dicht en kreeg ik plots geen contact meer.”
Alleen zijn vrouw en zijn kinderen weten van de gebeurtenissen af: ,,Mijn vrouw krijgt er het apelazarus van. Het is ook heel intensief en het laat mij niet los. Op mijn leeftijd is het niet makkelijk om een centje bij te verdienen en ik ben ook te oud voor een lening bij de bank,” zegt hij. Zijn ervaringen zijn uitgebreid gedocumenteerd. Dat kwam ook van pas toen hij aangifte deed bij de politie. ,,Soms word ik ’s nachts wakker, omdat me iets te binnen schiet. De kilo’s vliegen er vanaf. De politie is bij mij thuis geweest en heeft uitgebreid de tijd genomen. Ik was daar zeer content mee, ze zijn een aardig eind in de richting gekomen door mijn documentatie en als het even meezit dan zie ik misschien nog wel iets van het geld terug.”
“Als een aanbod te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo,” zegt Wilfred van Mulligen, specialist Digitalisering & Cybercrime bij politie-eenheid Noord-Holland. ,,Ga niet in op dit soort voorstellen, laat niemand op afstand de computer overnemen en verbreek direct het contact.”
Wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen vindt het een goede zaak dat slachtoffers in zijn gemeente hun verhaal met anderen willen delen: ,,De omvang van cybercrime neemt toe. De kans dat je als inwoner hiervan slachtoffer wordt, is helaas groot maar niet iets om je voor te schamen. Criminelen worden hierin gewoon steeds slimmer. Dit kan zowel financieel als emotioneel grote gevolgen hebben. Deel daarom jouw verhaal om zo anderen te helpen. Samen met voorlichting over dit onderwerp zorgt dit ervoor dat zij minder snel op een link klikken, denken zij twee keer na als hen geld wordt gevraagd en verkleinen we daarmee de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden.”
Doe je verhaal
Wil je na het lezen van dit artikel ook jouw ervaring (anoniem) delen om anderen te behoeden voor de gevolgen van internetcriminaliteit? Bezoek dan www.hetslachtofferspreekt.nl voor meer informatie. Je kunt je ervaring mailen naar info@nh-sv.nl. Zij gaan vertrouwelijk om met je gedeelde informatie. De communicatieadviseur neemt eerst contact met je op en bekijkt samen met jou hoe ze anderen met jouw verhaal kunnen behoeden voor cybercriminaliteit.
*De naam van het slachtoffer is gefingeerd uit privacyoverwegingen. De echte naam van het slachtoffer is bekend bij NHSV.
Foto: aangeleverd