Driehuis – Op het Ichthus Lyceum maken de 3D-printers momenteel overuren. De school steunt een oproep van studenten aan de TU Delft om koppelstukken te printen voor snorkelmaskers. Die moeten dienen als alternatief voor de mondkapjes en veiligheidsbrillen, die in ziekenhuizen worden gebruikt.
Christian Petit, een leerling van het Ichthus Lyceum (rechts op de foto), werd door een vriend van hem benaderd. Die vriend studeert aan de TU Delft en daar is een initiatief ontwikkeld om 3D-printers in te zetten voor het maken van speciale koppelstukken. Het is de bedoeling dat de luchtfilters, die in ziekenhuizen worden gebruikt, worden gekoppeld aan snorkelmaskers. Hiermee is al in een ziekenhuis getest en het is de bedoeling om deze optie nu breder te gaan inzetten. Om voldoende koppelstukken beschikbaar te krijgen, wordt organisaties met een 3D-printer opgeroepen om het project te ondersteunen. Christian bracht het initiatief via een e-mail onder de aandacht van Marcel Hoogstoevenbeld, docent informatica en ICT-coördinator van de onderwijsinstelling (links op de foto). ,,Ik vind het super leuk dat mijn leerlingen, naast het PTA (Programma Toetsing en Afsluiting, red.) en hun eigen beslommeringen, ook hun eigen steentje bij willen dragen aan de maatschappij en willen helpen bij de crisis in het bijzonder’’, reageert hij.
Hoewel er geen lessen plaatsvinden, is het schoolgebouw wel beperkt toegankelijk. Christian Petit: ,,Voor ons is de school dicht, omdat we niet in groepen bij elkaar mogen zijn. Maar er zijn wel docenten aanwezig en als je dat wilt, kun je ook gebruik maken van de 3D-printers. Normaal gebruiken we die voor het printen van onderdelen voor projecten.’’ Zelf werkt Christian voor zijn meesterproef aan een laserprojector. Hij legt uit: ,,Het is een soort draaiende koker met spiegels erop, waar de laser op schijnt. Voor het ontwerpen gebruik ik een 3D-programma en het resultaat kan ik dan printen.’’ Hij is erg blij met de manier waarop zijn docent de actie voor het printen van koppelstukken heeft opgepakt.
Zodra er een flink aantal koppelstukken geprint is, brengt Christian ze naar de student van de TU Delft die het project onder zijn aandacht bracht. ,,Hij woont in Haarlem en hij brengt ze naar Delft, waar het verzamelpunt is.’’ Naar aanleiding van het project is inmiddels ook de website www.3dresponse.nl opgezet.
Net als elders in het land worden op het Ichthus Lyceum de lessen nu op afstand gegeven. De colleges vinden online plaats en ook worden door de docenten via het internet coachinggesprekken met hun leerlingen gevoerd. ,,Ik ben zelf druk om, als docent informatica en mentor van 6v, samen met mijn collega’s te zorgen om zo goed mogelijk het schooljaar af te ronden met de examenleerlingen. Die ondanks alles natuurlijk gewoon moeten kunnen laten zien wat ze kunnen.’’
Na de oproep zijn de 3D-printers vrijdagmiddag aan het werk gezet om zo veel mogelijk koppelstukken te kunnen leveren. Dat leverde tien koppelstukken op. ,,Een printer doet er anderhalf uur over en we hebben vijf printers staan. Ik verwacht dat we deze week een paar honderd koppelstukken kunnen maken’’, licht Marcel Hoogstoevenbeld toe. Hij wijst erop dat er tot aan het afgelopen weekeinde in heel Nederland al zo’n vierhonderd van deze koppelstukken waren geprint. Tevens heeft de scheikundesectie van de school alle aanwezige veiligheidsbrillen gedoneerd. (Tekst: Bos Media Services/foto’s: aangeleverd)