IJmuiden – In de serie bijeenkomsten ‘Dood, gewoon in de bieb’, was het afgelopen week de beurt aan Hospice de Heideberg om een informatieve bijeenkomst de verzorgen. Er was redelijk veel belangstelling voor deze bijeenkomst en de bezoekers hadden vooral praktische vragen die uitgebreid beantwoord werden.
Door Ingeborg Baumann
De bijeenkomst zou in eerste instantie geleid worden door Patricia Boer, een van de twee coördinatoren van de hospice. Helaas was zij ziek maar haar plaats werd ingenomen door vrijwilliger ‘aan het bed’ Ella van Unen. Mieke Bouman zit geduldig te wachten tot de bijeenkomst een aanvang neemt, intussen leest ze de Jutter| Hofgeest. ,,Ik lees regelmatig over de hospice in deze krant en ik vraag me weleens af: ‘Hoe lang heb ik nog?’ Ik ben inmiddels 80 jaar en heb geen familie in de buurt wonen. Wie gaat er voor mij zorgen als het zover is? Ik heb een heel vragenlijstje in mijn hoofd.’’
Ella heeft naar eigen zeggen geen ervaring in het geven van lezingen maar kan rijkelijk putten uit haar ruim 8-jarige ervaring bij de Heideberg. Ze heeft een zorgachtergrond en na haar pensioen ‘begon het te kriebelen’. ,,Hier kan ik mijn ei kwijt. Zo’n prettig contact met de andere vrijwilligers en de gasten.’’
Verlichten
Erica was op de open dag van de hospice met haar moeder en zegt: ,,Het is een fantastisch huis. Mijn ouders zijn oud en als het zou kunnen zou mijn moeder graag haar laatste tijd in de Heideberg doorbrengen, je wordt er fantastisch verzorgd. Moeder heeft altijd voor anderen gezorgd. Het zou mij ook verlichten, ik zou het heel fijn vinden. Dan kunnen we gewoon moeder en dochter blijven in plaats van mantelzorger en zorgbehoevende.
Vragen
Nog voordat Ella kan beginnen aan haar presentatie, het scherm hangt al klaar, barsten de vragen los. Zoals: ,,Welke huisarts biedt de zorg?’’ ,,In principe is dat de eigen huisarts. Als dat niet kan dan de huisarts die ook in het bestuur zit.’’ En: ,,Is er een wachtlijst?’’ Ella zegt: ,,Niet in de zin van wie het eerst komt die het eerst maalt maar wel naar aanleiding van de vraag voor wie plaatsing het hardst nodig is.’’ Vraag: ,,Bieden jullie ook thuiszorg in het verzorgingshuis?’ Antwoord: ,,Nee, we geven wel extra begeleiding daar.’’ En op de vraag wie bepaalt of iemand terminaal is, is het antwoord ‘de huisarts’. Allemaal heel praktische vragen waarvan men zich voor kan stellen dat ze leven.
Thuisbegeleiding
Vervolgens komen de onderwerpen thuisbegeleiding, bedoeld om de mantelzorgers te ontlasten, het opleiden van de vrijwilligers, en vooral ook de prettige, rustige en echt niet sombere sfeer van het ‘liefste huis van Velsen’ aan bod. De bezoekers zijn uitermate geïnteresseerd en de vragen blijven komen. Waaruit blijkt dat deze themabijeenkomsten in de bieb zeker niet overbodig zijn. https://hospicedeheideberg.nl/.
Foto onderschrift: Ella beantwoordt de vele vragen op zeer verhelderende wijze. Foto: Ingeborg Baumann