IJmuiden – Het regent zonnestralen vrijdagmorgen op Plein’45 om 9.30 uur. Er drentelen wat mensen heen en weer voor de trappen van het stadhuis. De een wacht op een uitgeleende koelkast en de ander gaat zonder bijzondere reden koffiedrinken op het stadhuis. Weer een ander denkt dat er een gesprek met de bond van de Reddingsbrigade plaats gaat vinden in het gemeentehuis. Of dat een familielid een lintje gaat krijgen. Met diverse sterke verhalen zijn degenen, die straks een Koninklijke onderscheiding gaan ontvangen wegens hun verdiensten voor de gemeenschap naar het stadhuis gelokt.
Door Arita Immerzeel en Ingeborg Baumann
De valse voorwendselen zijn onderdeel van de traditie. In de gemoderniseerde raadszaal spreekt burgemeester Frank Dales met gevoel voor humor persoonlijke toespraken uit, alvorens de versierselen op te spelden. De gedecoreerden worden van bloemen en een cadeaupakket voorzien. Na elke toespraak is er een filmpje, waarin de aanvragers en hun ondersteuners vrolijk laten weten, waarom zij hun persoon voordroegen.
Valse voorwendselen
Leo Knape zegt dat hij voor iemand van de Reddingsbrigade komt, maar wie, dat weet hij niet. De feestelijk versierde Burgerzaal doet hem vermoeden, dat er iemand een lintje gaat krijgen. Zijn vrouw Franciska maant hem, om zijn vest uit te doen en hijst hem in zijn jasje van ‘pakkie 1’. Ondertussen wordt er koffie en thee geschonken met gezellige oranje petitfourtjes. Ab Merrouni , voorzitter van de Reddingsbrigade Haarlem, heeft Leo met de smoes van ‘een gesprek met de bond’ naar de burgerzaal gelokt. Je ziet Leo denken ‘hier klopt iets niet’. Maar wat?’
Robin van de Velden verklaart in het bijzijn van alle meegekomen familieleden van het gezin Entius, waar onder tantes, moeder en oma, dat hij straks geëerd gaat worden. Er zal hem een certificaat uitgereikt gaan worden. Een heel bijzonder certificaat, waar hij veel voor heeft moeten doen. Als brandweerman werkt hij nauw samen met de gemeente, vandaar dit grote onthaal hier, met familie, ballonnen, vlaggen, gebak en een opgewonden sfeer vol verwachtingen. Dat niet Robin maar moeder Els een lintje gaat krijgen, blijkt voor haar een volslagen verrassing. Burgemeester Frank Dales zal haar later toespreken, met woorden, die haar een traantje doen wegpinken. ,,Jij zíet mensen. Als er een hulpvraag is, spring jij in. Je blinkt uit in daden, trouw en vrolijkheid. Je verdient meer dan lof.’’ In het filmpje dat ondersteuners voor de onderscheiding hebben gemaakt, wordt reclame gemaakt voor het koor De Delta Singers en De Brulboei. Het eindigt met de woorden, dat het lintje voor Els de kroon op haar werk is.

Lang proces
Frank Dales licht in het algemeen toe, dat het aanvragen van een lintje een lang proces is. Hij tipt om vroeg met een aanvraag te beginnen. Het moet goed onderbouwd en ondersteund worden door meerdere mensen. De onderscheiding is bedoeld voor Velsenaren, die veel doen voor de gemeenschap. Het doel is hen in het zonnetje te zetten. Tevens heeft Frank ingesteld, dat er twee jeugdlintjes jaarlijks worden uitgereikt. Want er zijn ook jongeren in Velsen, die belangrijk vrijwilligerswerk doen. Zij doen goed, alleen nog niet zo lang, omdat zij jong zijn. ,,Jullie maken Velsen mooier, kleurrijker en hechter. De inzet van tijd en talenten is niet gewoon, maar buitengewoon. Met toewijding en volharding, is het een voorbeeld wat u stelt”, klinkt het in een stille raadszaal.

Acht lintjes en twee jeugdlintjes
Bart Fröger (14) wordt naar voren geroepen en in het zonnetje gezet vanwege zijn inzet als vrijwilliger voor het Zee- en Havenmuseum. Rens blijkt op vakantie en zal later gebeld worden.
Dan wordt Grietje Prins gehuldigd. Haar grote staat van dienst komt uitgebreid aan de orde. Met een kwinkslag hier en daar weet onze burgervader het luchtig en boeiend te brengen.
Rinze de Haas verdwijnt na zijn huldiging direct met de meegekomen familie, omdat ook zij op vakantie gaan.
Paul Kuiper is afwezig omdat hij bij defensie werkt en op missie is. Ook hij zal later gebeld worden.
Sjoerd Dekker blijkt de man van de techniek te zijn en wordt achter de camera van RTV Seaport door Frank naar voren gevraagd. ,,Wat krijgen we nu weer?” aldus een verbouwereerde Sjoerd, die getooid is met toepasselijke oranje stropdas. Hij krijgt een lintje.
Erik Hartendorf is met een smoesje naar de Burgerzaal gelokt. Hij is trompettist en zal het Wilhelmus begeleiden op de trompet. Ook hij is blij verrast.
Leo Knape ontving een Koninklijke onderscheiding vanwege zijn jarenlange en veelzijdige inzet op het gebied van hulpverlening, educatie en maatschappelijke betrokkenheid. Sinds 1975 is hij actief bij Scouting Nederland in diverse rollen, en sinds 1997 als EHBO-instructeur. Dales: ,,Leo heeft een bezieling die mensen raakt. Helder, rustig met humor en respect.’’ Leo is ook nog gids en secretaris op en bij Forteiland en maakt zich hard voor Energiek Velsen.
Daarna is het de beurt aan Nanda Tol. Dales: ,,Zij is al tientallen jaren onmisbaar in de samenleving van Velsen en de levens van anderen. Al meer dan 50 jaar organiseert ze iedere zondag weer de kinderdiensten van de katholieke kerk in Oud-IJmuiden. Ze staat bekend om haar warme en open lach, het moet vooral leuk zijn. Ze brengt de Bijbelverhalen tot leven. Daarnaast begeleidt zij sinds 2006 kinderen met een beperking bij hun zwemles bij Stichting OIG-IHD en is zij sinds 1977 collectant voor de Nierstichting. Want zij gelooft in ieder mens en weet dat je sámen een groot verschil kunt maken.
Cor Zwanenburg was 37 jaar actief als scheidsrechter zaalvoetbal bij de KNVB en jarenlang secretaris binnen het amateurvoetbal. Sinds 1999 is hij voorzitter van Pétanque Union IJmond, waar hij een onmisbare rol vervult in het organiseren van activiteiten, het onderhouden van de club en het zorgen voor verbinding onder leden. ,,Cor is een man van ‘niet lullen maar poetsen’, als Cor iets regelt weten mensen dat het goed komt. Zijn energie maakt een dertiger nog jaloers.’’ Cor is 83 jaar.
Wilhelmus
Vervolgens wordt het Wilhelmus gezongen. Dales: ,,Maak u niet ongerust, de tekst staat op het scherm.’’ Prachtig begeleid door Erik Hartendorf op de trompet. Er is een fotomoment, er is oranjebitter en er zijn trotse familieleden en vrienden. Dales houdt zijn ambtsketting maar om. ,,Anders word ik nooit gevraagd voor een foto.’’
Velsen is trots op deze mensen die zich vrijwillig inzetten voor anderen.
Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd
Drie dames en zes heren werden geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw (G.) Grietje Broek-Prins, de heer (S.M.) Sjoerd Martijn Dekker, mevrouw (E.C.M.) Elisabeth Cornelia Margaretha Entius, de heer (R.J.) Rinze Johannes de Haas, de heer (G.E.) Gustaaf Erik Hartendorf, de heer (L.N.M.) Leonardus Nicolaas Maria Knape, mevrouw (W.A.) Wijnanda Angelica Tol, de heer (C.) Cornelis Zwanenburg, de heer (P.H.) Paul Hugo Kuiper. De volgende jongeren uit Velsen kregen een jeugdlintje: Bart Froger (14). Als afstammeling van Willem Anthonie Fröger, één van de grondleggers van het Noordzeekanaal, stroomt de geschiedenis van IJmuiden door zijn bloed. Al op 12-jarige leeftijd meldde hij zich bij het Zee- en Havenmuseum om zijn steentje bij te dragen. Joris-Jan Sluijter (13) Joris-Jan onderhoudt sinds juli 2023 vrijwillig het ‘Kabouterbosje’.
Voor een volledige beschrijving van de mensen die een lintje kregen zie: https://www.jutter.nl/lintjesregen-2025/.
Drie dames en zes heren werden geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Foto: Reinder Weidijk.