Eind oktober organiseerde MKB IJmond in samenwerking met de Stichting Tegenkracht het symposium ‘Sportrevalidatie verbetert de re-integratie van kankerpatiënten’. Rotary Club Velsen gaf organisatorische- en financiële support. Het symposium werd georganiseerd voor directeuren, personeelsfunctionarissen en bedrijfsartsen.
De bijeenkomst in een goed gevulde businessclub van het Telstar Stadion, werd geopend door Roel Huisman, voorzitter MKB IJmond. Vervolgens gaf Peter Smeets, voorzitter van de Stichting Tegenkracht, uitleg over de inhoud en werkwijze binnen de Sportbegeleiding op Maat van Stichting Tegenkracht. Hij legde uit dat het belangrijk is voor de werkgever om te participeren in de samenwerking om kankerpatiënten een betere kwaliteit van leven te geven en een sneller re-integratie te bespoedigen. Sinds 2006 zijn 1229 kankerpatiënten gestart met het Sportplan Tegenkracht, anno 2015 worden maandelijks 25 tot 30 nieuwe deelnemers aangemeld.
Tomas Rejda, Klinisch Arbeidsgeneeskundig Oncoloog UMC Rotterdam en Leiden, gaf uitleg over de meer medische kant van de behandelingen van kankerpatiënten. Het staat nu wetenschappelijk vast dat een getrainde patiënt beter kankeroperaties, chemokuren en bestralingen kan doorstaan dan de ongetrainde patiënten en eerder terugkeert naar zijn werk.
Marianne Muris, International Manager Heath Affairs en bedrijfsarts van bierbrouwer Heineken, gaf uitleg over haar eigen ervaringen met kankerpatiënten op de werkvloer. De worstelingen waar mensen mee te maken hebben en de steun die je als werkgever kunt bieden aan werknemers. Zij benadrukte het belang van de betrokkenheid bij de zieke werknemer en informeerde over de ‘winst’ die daaruit te behalen valt voor werkgevers.
Gerfred Greveling, sportfysiotherapeut bij CareworX, behandelt in samenwerking met de Stichting Tegenkracht veel kankerpatiënten uit de regio en legde uit wat training voor een kankerpatiënt inhoudt. Hoe het helpt in de verwerking van de medische behandeling en wat trainen (kracht en conditie) voor effect heeft op het lichaam.
Het symposium werd besloten met een voordracht van Ard Schenk. De oud-schaatser legde uit dat de combinatie van bewegen, voeding, werk, rust en sociaal leven/ontspanning belangrijk is. Een gezond en goed functionerend lichaam geeft plezier en stelt ons tot veel meer in staat.
Een gezonde leefstijl geeft niet het eeuwige leven, maar de kwaliteit ervan gaat met sprongen vooruit. Het zal mogelijk ook helpen om de chronische aandoeningen, die een gevolg zijn van een verkeerde leefstijl, te beperken of zelfs uit het leven te bannen. Hoe oud we worden weet niemand. Maar hoe we oud worden, dat is wel te beïnvloeden.