Afgelopen donderdag, 15 december, vond de jaarlijkse Binasdag (biologie, natuurkunde, scheikunde) plaats op het Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid. Een dag waarop de leerlingen met een natuurprofiel de hele dag bezig waren met bèta-gerelateerde onderwerpen.
De aftrap werd gegeven door Ike van der Veen, een medewerker van het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM), over de milieueffecten van vlamvertragers in alledaagse producten. Vervolgens gingen drie groepen leerlingen uiteen om vier verschillende workshops/demonstraties te volgen.
Bij het stralingspracticum van de Universiteit Utrecht leerden de leerlingen over de eigenschappen van en de verschillen tussen alfa-, bèta- en gammastraling.
Tijdens een workshop van TATA-steel hebben de leerlingen de hectiek ervaren die samen kan gaan met het runnen van een fabriek en de frustratie die het kan opleveren wanneer je niet goed met de klant communiceert.
Aikido, een Japanse krijgskunst, en techniek lijken op het eerste gezicht misschien niet veel met elkaar te maken te hebben. Na een les over balans, kracht (of juist niet) en stabiliteit bleek dat goed kijken naar de natuur heel belangrijk kan zijn voor het bouwen van een robot. Door je meer bewust te zijn van deze factoren door bijvoorbeeld het beoefenen van Aikido heb je een voorsprong in deze tak van de technologie.
Als uitsmijter verzorgde het team van Freezing Physics een ijskoude demonstratie met vloeibare stikstof. Dit goedje heeft een temperatuur van minstens -196°C en is de basis voor heel wat spectaculaire experimenten.