Velsen – Maandagmiddag werd bij strandopgang Mantelmeeuwpad (IJmuiderslag) de eerste door KWF gefinancierde ‘smeerpaal’ van IJmuiden officieel onthuld. Dit in aanwezigheid van Marie-Thérèse Meijs, met onder andere zorg en volksgezondheid in haar portefeuille, en vertegenwoordigers van GGD Kennemerland, het Nationaal Huidfonds en het KWF-kankerfonds. Ook het Zilveren Kruis draagt bij aan deze campagne. Het motto is: weren, kleren en smeren! Dus lekker onder een parasol, niet halfnaakt gaan wandelen en goed en regelmatig insmeren. En dat is echt een boodschap die er van jongs af aan ‘ingewreven’ moet worden!
Door Ingeborg Baumann
Sommige mensen herinneren zich de tijd nog dat het een soort statussymbool was om zo bruin mogelijk terug te keren van vakantie. Immers, dan had men de financiën om naar het buitenland te gaan. En nog steeds geldt bruin als een ‘gezond kleurtje’ en wit als ‘voel je wel lekker?’ Terwijl zonneschade op jonge leeftijd zichtbaar wordt op hogere leeftijd. Wanneer de zonschade onbehandeld blijft kan het in potentie uitgroeien tot een kwaadaardige vorm van huidkanker. Zonneschade is een zeer veelvoorkomende aandoening, zeker bij mensen boven de 50 jaar. Het erfelijk materiaal (DNA) in de huidcellen is beschadigd geraakt door langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht en op een moment ‘geeft de huid op’ de gevolgen zijn niet prettig. Huidkanker ligt op de loer.
Huidkanker
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Een op de vijf mensen krijgt het. En in de kustgemeenten is dat aantal bovengemiddeld. Zonbescherming zou net zoiets moeten worden als tandenpoetsen, onderdeel van het dagelijks ritueel. Anke Woudstra van GGD Kennemerland zegt: ,,Het gaat om bewustwording. Want zonneschade en de nare gevolgen daarvan kan voorkomen worden.’’
Smeerpalen
Uit de smeerpalen komt zonnebrandcrème factor 30 met bescherming tegen UVA- en UVB-straling. Waarom geen 50? ,,Het verschil is minimaal en mensen denken met factor 50 al gauw dat ze de hele dag beschermd zijn. Dat is niet zo. Je moet in principe elke twee uur opnieuw smeren.’’, aldus Gemma van den Boog van KWF. De smeerpalen zijn een onderdeel van een drie jaar durende campagne. Er zijn er vijf op de stranden van IJmuiden en er komen er in totaal 14, ook bij speelplekken bijvoorbeeld.
Hoop ellende
Marie-Thérèse Meijs zegt in haar praatje: ,,ik ben nauw betrokken bij dit prachtige project. Deze smeerpaal is een symbool voor de preventie. En preventie voorkomt een hoop ellende. Want het begint al heel jong, ik werd als kind op het Scheveningse strand niet ingesmeerd. Ik geloof dat ik pas 10 was toen mijn ouders daarmee begonnen.’’ Overigens heeft ze een prima kleurtje uit een potje, draagt als ze gaat fietsen of wandelen een pet en ‘bakken’ in de zon is er al helemaal niet – meer – bij. Want nogmaals: genieten van een heerlijk zonnetje moeten we natuurlijk allemaal zo veel mogelijk doen. Maar wel smeren!
Foto: De onthulling, zowaar in een lekker zonnetje’ van de smeerpaal. Foto: Ingeborg Baumann