Velsen – Vis en staal. Dat zijn van oudsher de pijlers waar IJmuiden op steunt. IJmuiden ademt vis. Met een eigen visafslag, een vissersvloot en tientallen bedrijven die tot ver buiten Nederland in vis handelen. Maar er is geen vis meer bij de vleet. De visvangst loopt achteruit en de vloot dunt uit. Wat betekent dit voor de mensen die, op wat voor manier dan ook, betrokken zijn bij en afhankelijk zijn van vis? We vragen het aan deze mensen. In deze aflevering John Wilmink van Dutch Seafoods.
Door Ingeborg Baumann
Zeevisgroothandel Dutch Seafoods is als zeevisgroothandel een begrip in IJmuiden en ver daarbuiten. Groothandelaren, retailers en cruiserederijen vanuit heel Europa en de rest van de wereld weten Dutch Seafoods te vinden. De vis wordt rechtstreeks gekocht op de visafslagen van over de hele wereld, natuurlijk ook die van IJmuiden. Dus Dutch Seafoods heeft een enorm breed assortiment vis, schaal- en schelpdieren, garnalen, haring en diepgevroren visproducten.
Wilmink ziet de toekomst niet somber in want dat zit niet in zijn aard. Wel zegt hij, onder het eten van versgebakken kibbeling want het is vrijdag: ,,De vangst aan Noordzeevis wordt steeds schraler. Onder andere door de windmolenparken en omdat de halve vloot weg is, die komt niet meer terug. Er is gewoon 45 tot 48 procent minder vis en dat merk je ook in de prijs. Dat de prijs samenhing met het weer weten we, dat is altijd zo geweest, maar nu wordt het chronisch.
Positief blijven
Mijn afnemers hebben het daar moeilijk mee en zeggen: ‘Zo komen ónze klanten ook weer niet uit.’ De horeca is vaak het eindstation, die prijzen gaan omhoog. Moeilijk te verkopen, dat snap ik. Want ook de gasten van de horeca hebben minder centen in hun portemonnee. En dan hebben de media het over een lichte recessie? Dat is niet zo. Iedereen heeft het moeilijk momenteel. Maar je moet positief blijven.
Lekkerste vis ter wereld
Cindy, mijn dochter, doet er alles aan om een goede prijs neer te leggen voor de klanten. De samenwerking met de afnemers is optimaal want samen moet je het doen! De oplossing ligt in import, maar ja, ze zijn hier Noordzeevis gewend en een Atlantische tong smaakt gewoon anders. Wij hebben hier de lekkerste vis ter wereld en ik kan het weten. Maar goed; voor een visrestaurant in Drenthe ligt dat anders, die zijn niet zo verwend. Ik ben gek van mijn vak en wil gewoon dat het goed is! En er komt weer een windmolenpark, precies bij de tongen- en schollenput. We zitten de hele dag aan de telefoon of te appen voor vis uit de Noordzee want de handel komt nu al binnen via Duitsland, Denemarken en Engeland. Alles heeft gevolgen, de afslag in Den Helder is ook al dicht.’’
Foto: John en Cindy zijn de hele dag aan het bellen en appen voor de beste vis. Foto: Ingeborg Baumann