Velsen – Ongeveer een derde van de gemeenteraad stemde vorige week niet in met de benoeming van Gideon Nijemanting tot nieuwe wethouder voor onder meer het sociaal domein. Nijemanting, tot vorige week CDA-raadslid in Velsen, was één van de twee kandidaten die zich voor deze functie hadden aangemeld. Ahmet Karateke, de huidige fractievoorzitter van de PvdA, was de andere kandidaat. Met 21 stemmen vóór werd Nijemanting in zijn nieuwe functie benoemd.
Door Raimond Bos
Dat zijn benoeming niet de steun van de voltallige gemeenteraad kreeg, had niet te maken met de persoon zelf, maar vooral met onvrede over de gevolgde procedure. De PvdA-fractie (3 zetels) is van mening dat de keuze voor Nijemanting als wethouder getuigt van een meer rechtse koers van het gemeentebestuur. ,,Hoe doet dit recht aan de verkiezingsuitslag?’’, vroeg Marijke Gemser zich af. Dat kwam haar op felle kritiek te staan van onder meer Tommy Panis. De fractievoorzitter van Forum voor Democratie reageerde als door een wesp gestoken en wees erop dat de gekozen politieke constructie in Velsen juist zodanig is dat de politieke afkomst van een wethouder geen rol speelt. ,,Ik krijg hier een aardig nare smaak van in mijn mond, ook door de uitingen van de PvdA in de media. Volgens mij hebben jullie niet opgelet bij wat we in de afgelopen twee jaar gedaan hebben en wat we in het begin van de raad hebben afgesproken met elkaar, dat de wethouders boven de partijen zouden staan, dat er geen politieke kleur gegeven werd aan de collegeleden en dat iedereen iemand naar voren kon schuiven, ongeacht hoeveel zetels ze gehaald hadden.’’ Gemser reageerde: ,,Dat begrijpen we heel goed, maar we denken dat ook recht moet worden gedaan aan de verkiezingsuitslag en dat dit hier niet helemaal gebeurt.’’ Panis: ,,Dat spreekt elkaar tegen en klopt niet met waar jullie voor getekend hebben.’’
De PvdA-fractie stond niet alleen in de kritiek op de gevolgde procedure. MaartenJan Hoekstra (GroenLinks) wees erop dat ook in het rapport van de informateur staat dat de collegevorming de verkiezingsuitslag moet volgen: ,,Wethouder is een politiek-bestuurlijke functie en daarmee is alles politiek. Ik wil graag weten hoe de andere zaken vanuit de fracties nou precies secundair zijn meegewogen.’’ Hoekstra erkende dat zijn fractie zelf een andere keuze zou hebben gemaakt, maar voegde eraan toe: ,,Een keuze voor de één is geen keuze tegen de ander.’’ Ook burgemeester Frank Dales bracht later in het debat een nuance aan. Hij wees erop dat de twee kandidaten die er zijn, in de raad gekozen zijn door de kiezers. Dales complimenteerde de kiezers ermee dat ze deze twee zeer geschikte kandidaat-wethouders in de gemeenteraad hebben gekozen. Ook Bas de Ruig (D66) benadrukte: ,,De raad is in de lead, het college is dienend. De samenstelling van het college maakt dus niet zo veel uit.’’ Van de 30 uitgebrachte stemmen (3 raadsleden waren afwezig) waren er 21 vóór Nijemanting en 2 tegen. Verder waren er 3 ongeldige stemmen en 1 blanco stem. Op 2 stembiljetten was de naam Karatkeke ingevuld en raadslid Boelé (D66, geen kandidaat voor het wethouderschap) kreeg 1 stem.