IJmuiden – Aan het Marktplein 60 is deze week de gloednieuwe zaak van Frederik Ambachtelijke Friet geopend. Drie jaar nadat vader Remco Natzijl (53) en zijn zoon Sem (20) hun bedrijf in IJmuiden begonnen, zetten ze nu de volgende stap: een luxe ingerichte cafetaria met dertig zitplaatsen en nog eens plaats voor vierentwintig gasten op het terras. Het verkooppunt aan het Kennemerplein is inmiddels gesloten.
Wethouder Jeroen Verwoort kwam zondagmiddag naar het Marktplein om het nieuwe onderkomen van Frederik Ambachtelijke Friet officieel te openen. ,,Een mooie aanwinst voor het centrum van IJmuiden’’, aldus de wethouder. Het gebouw waarin het bedrijf nu is ondergebracht, typeerde hij als iconisch. Toch stond Remco Natzijl aanvankelijk niet direct te juichen, toen hem deze optie werd aangeboden. ,,Ik had mijn antwoord in een paar seconden al klaar: nee!’’ Toen bleek dat de eigenaar van het pand open stond voor een samenwerking, werd de nieuwsgierigheid van de familie Natzijl alsnog geprikkeld, met een fantastisch eindresultaat tot gevolg. ,,De uitstraling die we gekozen hebben, zou je niet direct bij een cafetaria verwachten en dat is precies wat wij ook hebben willen nastreven’’, vertellen vader en zoon. Bij het openingsmoment werden ze allebei door emoties overmand. Een half jaar keihard werken heeft uiteindelijk geleid tot een prachtig resultaat.
Als vanouds blijft de focus binnen het bedrijf op het leveren van verse friet, direct aan de consument, maar ook aan restaurants. De aardappelen worden terplekke gesneden, voorgebakken en daarna direct uitgeleverd, zonder ze tussentijds te koelen. Want: ,,Gekoelde friet is naar onze mening geen verse friet meer. Bij ons geldt dat het altijd vers moet zijn. Vanochtend was het nog een aardappel, vanavond ligt het als friet op je bord.’’ In de cafetaria heeft de klant keuze uit een gewone portie friet of een speciale versie, bijvoorbeeld met stoofvlees. Voortaan komt daar een maandelijks wisselende speciale editie bij. Ook staan er vanaf nu diverse belegde broodjes op het menu, plus uiteraard de bekende snacks. Na de zomervakantie start het bedrijf ook een eigen bezorgservice. Dat Sem drie jaar geleden op 17-jarige leeftijd besloot om met zijn vader dit bedrijf te starten, is hem uitstekend bevallen: ,,Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.’’
Foto boven:
De openingshandeling met wethouder Jeroen Verwoort. Foto’s: Raymond Robart