Regio – Vroeger werd een uitvaart gekenmerkt door veelal zwarte kleding en bepaalde vaststaande rituelen. De rituelen varieerden naargelang het geloof van de overledene, maar in grote lijnen kun je stellen dat er één uitvaartdraaiboek was met kleine verschillen in de uitvoering.
In deze tijd kan je een uitvaart helemaal op ‘je eigen manier’ vormgeven. Of dat nu in een kerk of een uitvaartcentrum is, de overledene of diens nabestaanden bepalen.
Natuurlijk is dat een goede ontwikkeling. Uitvaarten worden persoonlijker en er is heel veel mogelijk. De nieuwe lichting uitvaartverzorgers, veelal werkend als zzp’er en ook vaak ingehuurd door de grotere uitvaartbedrijven, spelen hier handig op in. Een uitvaart moet uniek, spraakmakend en onvergetelijk zijn maar daarbij hoort vaak ook een uniek prijskaartje. Je zou je kunnen afvragen voor wie je die uitvaart zo uniek maakt: voor de overledene of voor de naamsbekendheid van de uitvaartondernemer.
Natuurlijk is het een goede ontwikkeling dat we kunnen bepalen dat we in het crematorium meezingen met het lijflied van de overledene of dat een kleinkind nog een dansje doet voor opa of oma maar laten we blijven bedenken waar het om gaat: afscheid van een geliefde.
Misschien is een ‘beetje’ etiquette helemaal zo gek nog niet: bij een uitvaart kan het een gevoel van troost geven als het afscheid op een vertrouwde manier wordt vormgegeven.
Liturgie, kledingvoorschriften of ‘koffie met cake’, waar het uiteindelijk om draait is respect. Respect voor de overledene en voor de nabestaanden.
Martin Uitendaal
Uitvaartverzorging Uitendaal
Foto onderschrift: Waar het uiteindelijk om draait is respect. Foto: aangeleverd