Velsen – Op 18 oktober 2019 legde de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) aan Harsco een last onder dwangsom op om stofverspreiding bij het kiepen van slakken te voorkomen. Harsco heeft daarop maatregelen genomen. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in hoger beroep de eerdere uitspraak van de rechtbank Haarlem teniet gedaan en stelt in haar uitspraak van 12 januari 2022 dat de opgelegde dwangsommen onterecht zijn.
Kern uitspraak
Harsco Metals Holland B.V. heeft het vergunningsvoorschrift waarop de OD NZKG haar dwangsommen baseerde, niet overtreden. Naar oordeel van de Afdeling Bestuursrechtspraak vindt in de slakputten een deel van het productieproces plaats en daarmee zijn de slakputten installaties en geen opslagen. Hierdoor konden de dwangsommen niet gebaseerd worden op het voorschrift dat betrekking heeft op de opslagen. De Afdeling Bestuursrechtspraak benadrukt wel dat dit niet betekent dat bij de slakputten ongelimiteerd stofverspreiding mag plaatsvinden.
Grafietregens
Harsco verwerkt slakken op het industrieterrein van Tata Steel. Slak is een restproduct van de staalproductie. De vloeibare slak wordt in zogenoemde slakputten gekiept en daarin afgekoeld tot gestolde vaste slak.
Harsco heeft op de rechtszitting in juni vorig jaar toegelicht dat zogenoemde grafietregens sinds april 2020 niet meer kunnen optreden. Deze grafietregens waren mede aanleiding voor de OD NZKG om te handhaven en veroorzaakten veel onrust in de omgeving. Grafietemissies ontstaan bij het vloeibaar kiepen van ROZA-slak. Sinds april 2020 wordt de ROZA-slak uitsluitend inpandig verwerkt in een hal.
Reactie college Velsen
Het college van Velsen constateert dat de uitspraak van de Raad van State de betreffende stofuitstoot in juridische zin heeft toegestaan. Het college begrijpt dat deze uitspraak teleurstellend kan zijn voor omwonenden. Dat maakt dat de milieuvergunningen kritisch bekeken en aangepast moeten worden. Tegelijkertijd is het college tevreden met het effect van de destijds opgelegde dwangsommen. Harsco heeft maatregelen getroffen, zoals de hal voor de verwerking van de Rozaslak. Ook is het bedrijf zorgvuldiger gaan werken. Daarmee is de onacceptabele verspreiding van stof door het kiepen van de slak gestopt en de situatie voor de omwonenden verbeterd. Het college rekent erop dat Harsco – ondanks de onterechte dwangsommen – zijn verantwoordelijkheid blijft nemen om stofverspreiding te voorkomen.
Aanscherpen vergunning
Het college is blij dat de OD NZKG aan de hand van de uitspraak het voorschrift in de vergunning zo snel mogelijk gaat aanpassen.
Mocht er in de toekomst toch weer stofverspreiding bij de slakputten zijn, dan kan hierop direct gehandhaafd worden.
Foto: Bos Media Services