Velsen – Alle reden voor een klein vreugdedansje eind vorige week ten kantore van de Stadsschouwburg Velsen. Op de eerste plaats omdat de culturele instelling een provinciale subsidie in de wacht heeft gesleept voor verduurzaming van het gebouw. Ten tweede omdat ook het eerste deel van de inzamelingsactie voor realisatie van een filmtheater succesvol is verlopen. Er is inmiddels voldoende geld gedoneerd om de beoogde filmprojector te kunnen aanschaffen.
Het nieuws dat de provincie Noord-Holland een bedrag van 47.143 euro aan de Stadsschouwburg Velsen heeft toegekend voor het verduurzamen van het gebouw, kwam voor de directie eigenlijk tamelijk onverwacht. Weliswaar was hiervoor een aanvraag ingediend, maar die was door de coronaperikelen wat meer naar de achtergrond geraakt. ,,We waren de laatste tijd vooral bezig met het hoofd boven water houden’’, legt zakelijk directeur Manon Koers uit. Maar al voordat het coronavirus om zich heen sloeg, vormde het thema duurzaamheid bij de Stadsschouwburg Velsen een belangrijk onderwerp van gesprek. ,,We zijn al geruime tijd bezig met planvorming voor verduurzaming van het gebouw en gekoppeld daaraan ook verbreding en versterking van de functie van de schouwburg. Daarvoor hadden we een subsidie aangevraagd bij de provincie.’’ Het theaterpand werd in de jaren 30 van de vorige eeuw gebouwd, de toneeltoren kwam er later bij. Op warmtefoto’s is goed te zien hoe slecht het met de isolatie van het pand gesteld is. Manon Koers: ,,Het was soms zo erg, dat als het buiten heel hard vriest, mensen in de pauze naar de garderobe kwamen om toch hun jas maar aan te trekken. Dat wil je niet op een avond uit.’’
De toneeltoren moet dus geïsoleerd worden, daarvoor zijn berekeningen gemaakt en op basis daarvan is een subsidie aangevraagd. ,,We kregen te horen dat we maximaal 30.000 euro zouden kunnen ontvangen, maar het is dus toch meer geworden.’’ Een mooie opsteker dus voor de Stadsschouwburg Velsen, waar weer voorzichtig aan toekomstplannen kan worden gedacht. Tegelijk ook een dubbel gevoel, want op basis van de beperkende maatregelen door het coronavirus kan niet meer kostendekkend worden gewerkt. Het houden van anderhalve meter onderlinge afstand reduceert het aantal bezoekers in de zaal zodanig dat het programmeren van grote producties niet meer rendabel is. Terwijl de directie van de culturele instelling zich daarover beraadt, brengt de nieuwe subsidie ook een nieuwe uitdaging met zich mee, want die is gekoppeld aan een uiterste termijn voor het uitvoeren van de werkzaamheden. ,,We zullen met de gemeente moeten gaan praten over wat dit gaat betekenen’’, zegt Manon Koers. Ze wil na het zomerreces zowel met het college van burgemeester en wethouders als met de gemeenteraad in overleg treden.
Intussen verloopt de inzamelingsactie ‘Velsen fietst naar de film’ voorspoedig. Middels een doneeractie hoopt de theaterdirectie in een maand tijd 80.000 euro te krijgen voor het aanschaffen van een filmprojector, een filmdoek en een verbeterde geluidsinstallatie. Het duurste onderdeel daarvan, de filmprojector, is inmiddels veiliggesteld. Eind vorige week werd duidelijk dat de teller boven de 48.000 euro staat. Een geweldige opsteker voor de organisatie, die hiermee de herintroductie van het filmtheater op deze locatie dichterbij ziet komen. ,,Ontzettend fijn om te voelen dat we met zoveel Velsenaren samen dit willen. De projector is nu besteld en de energie om dit project uit te voeren, is alleen maar toegenomen. Nu nog 3200 mensen die een tientje doneren. Die gaan erbij komen, daar zijn we zeker van en daar gaan we voor!’’ Volgens Manon Koers zal het programmeren van films niet ten koste gaan van het theateraanbod. ,,We blijven ook schouwburg, maar we gaan het programma verbreden.’’ Wel zal het theateraanbod er met name dit jaar nog wel anders uitzien dan het publiek gewend is, maar dat heeft vooral te maken met de beperkingen die nog altijd gelden in relatie tot het coronavirus.
Doneren kan op www.velsenfietstnaardefilm.nl.
De provinciale subsidie voor verduurzaming van gebouwen is aan twaalf culturele instellingen toegekend, waaronder het in Beverwijk gevestigde Museum Kennemerland. Hier kan men een bedrag van 100.000 euro tegemoet zien. De andere culturele instellingen zijn Het Dolhuys (300.000 euro), Nationaal Holocaust Museum (300.000 euro), Paradiso (9.990 euro), Waterlandsmuseum De Speeltoren (50.000 euro), Hermitage (118.085 euro), Westfries Museum (300.000 euro), Boekmanzaal, Nationaal Opera & Ballet (300.000 euro), Land van Water & Stoom (127.160 euro), De Hollandsche Manage (230.310 euro) en Theater De Vest in Alkmaar (103.649 euro).
Foto boven:
Technici van de stadsschouwburg treffen voorbereidingen in de projectieruimte van de Stadsschouwburg Velsen. (Foto: aangeleverd)