Een aantal omwonenden van het missiehuis in Driehuis heeft in een brief aan de burgemeester en wethouders aangedrongen op een goed plan voor de opvang van statushouders in Driehuis.
Een woordvoerder stelt: ‘Wij hebben geen bezwaar tegen de komst van de statushouders, maar vinden dat zowel zij als de buurtbewoners recht hebben op huisvesting, rust en veiligheid’. Zij willen dan ook per direct worden betrokken bij de verdere plannen.
In de brief stellen zij een aantal voorwaarden, zoals adequate huisvesting, een veilige groepssamenstelling, permanente ondersteuning en toezicht door professionals en toereikende voorzieningen voor een zinvolle dagbesteding.
Omwonenden vragen zich af of het missiehuis echt geschikt is voor huisvesting van 80 (wisselende) statushouders voor een periode van 7 tot 10 jaar. Eerder was er berichtgeving dat de twee gebouwen niet geschikt zouden zijn voor appartementen, maar hoe zit dat nu echt?
Buurtbewoners vinden dat de statushouders, zowel alleenstaanden als gezinnen, moeten kunnen beschikken over volwaardige huisvesting met eigen sanitaire voorzieningen. Ook vinden bewoners dat een deskundige moet zorgen voor een veilige groepssamenstelling, gezien achtergrond, culturele en religieuze verschillen.
De Driehuizenaren noemen het bij elkaar plaatsen van alleen statushouders een experiment omdat dit niet eerder zou zijn gebeurd. Een snelle en natuurlijke integratie zou gebaat zijn met de aanwezigheid van autochtone bewoners, zoals die nu ook in het missiehuis wonen. Al met al is het een plan met veel haken en ogen, waarvoor goede planning en begeleiding nodig is.
Een heel ander punt van zorg is het tekort van parkeerplaatsen in de wijk als de parkeerruimte op het terrein van het missiehuis niet meer kan worden gebruikt. Vooral bij voetbalwedstrijden van VVV en drukte bij Westerveld verwacht men meer verkeersonveilige situaties in de wijk.
Tenslotte vragen de bewoners van Driehuis zwart op wit de garantie dat het missiehuis in april 2026 leeg wordt opgeleverd. (foto: Beeldig Driehuis)