Driehuis – Het traditionele Dorpsfeest Driehuis had dit jaar als thema: Holland. En omdat Willem Alexander in verband met het aftreden van het kabinet toch vanuit Griekenland naar huis moest komen combineerde hij dat meteen maar met een belangrijke klus: het aftredend bestuur van het Dorpsfeest eens goed en zeer complimenteus toespreken.
Door Ingeborg Baumann
Eerst het nieuwe bestuur maar voorstellen want deze mannen krijgen een zware taak. Het nieuwe bestuur bestaat uit: Louis van Galen (voorzitter), Marc Vonden Hoff (secretaris), Joost Vermeer (penningmeester) en Floris Vogel (technische commissie). Zij volgen Paul Wolfs, Ron Haver, Stefan van der Putten en Eric van der Does op. Zaterdag is de dag dat Driehuis aan Tafel gaat en de tafels zitten allemaal al vol met, ondanks de verzengende hitte, zeer vrolijke en gezellige Driehuizer dorpsgenoten. Gelukkig wordt er in ruim voldoende mate gehydrateerd.
Joost wordt in aanloop van het gesprek dat we toch even willen hebben, ondanks de drukte, van alle kanten aangesproken: ,,Wat doen we met de parasols? Waar zijn die strobalen voor en waar moeten die komen? Is er voldoende water? Hebben we nog meer statafels?’’ Het blijkt inderdaad niet niets, zo’n feest en zo’n gezamenlijke maaltijd te coördineren. Joost houdt het hoofd koel en delegeert her en der.
Voorstellen
Floris Vogel woont inmiddels 11 jaar in Driehuis en vindt het een: ,,Geweldig feest! Het brengt letterlijk een heel dorp bij elkaar en op alle manieren. Via sport, gezelligheid, eten en drinken, feesten en heel sociaal bezig zijn. En als wij het niet opgepakt zouden hebben als nieuw bestuur houdt dat alles op. Dus ik doe mee!’’ Marc Vonden Hoff is de man van de structuren, hij is efficiënt en zakelijk genoeg om alles in goede banen te houden. Louis van Galen zegt als voorzitter: ,,Zoals alle organisaties en verenigingen hebben we altijd behoefte aan vrijwilligers. Onze taak is dan ook onder andere om nog meer structuur aan te brengen. De opbouw en het plaatsen van de hekken bijvoorbeeld vergt heel wat organisatie. En we richten ons zeker op de toekomst maar wat we echt willen is het dorpse karakter van het feest behouden.’’
Dorpse karakter
De uitdaging is en blijft juist dat dorpse karakter in combinatie met de openheid van het feest. Het gaat om verbroedering, gemoedelijkheid en gezelligheid in een veilige omgeving. Voor iedereen. Dat is een uitdaging. Vooral de feestavonden verstoren die balans soms. Het is de bedoeling dat het feest, ondanks de nodige veiligheidsmaatregelen en beveiliging, ook echt feestelijk en veilig blijft en voelt.
Moment van bezinning
Voordat er afscheid wordt genomen van het oude bestuur en Driehuis aan Tafel een aanvang neemt is er een moment van bezinning en rouw. Ronald en Truus Simmer-Nijssen zijn afgelopen week omgekomen in hun favoriete vakantieland Frankrijk. Zij worden herdacht. Niet met een minuut stilte want dat zou niet bij dit geliefde paar passen, maar met een minutenlang durend applaus. ,,Laten we samen op het leven proosten. Vier het leven en heft het glas!’’
Politiesirene
Dan klinkt er een politiesirene en Willem Alexander, begeleid door twee imposante lijfwachten, maakt zijn entree. Onder gejoel en gejuich klinkt het Wilhelmus. Willem is zeer gul met het uitdelen van de veren die het aftredend bestuur verdienen. ,, Ik sta hier met dankbaarheid en trots om mijn waardering en erkenning te uiten.’’ Vervolgens houdt hij een soepele speech waarin de bijvoeglijke naamwoorden onvermoeibaar, buitengewoon, grenzeloze energie, onvergetelijke momenten en andere superlatieven de boventoon voeren.
Ridders in de orde Dorpsfeest Driehuis
Het aftredend bestuur wordt officieel geridderd. Eric van der Does wordt zelfs benoemd als de Nachtburgemeester van Driehuis, een taak die hij onofficieel al met verve vervulde. De leden van het nieuwe bestuur moeten eerst bewijzen dat ze hun taak waardig zijn en krijgen heel moeilijke vragen te beantwoorden. ,,In welk jaar werd voor de eerste keer het Dorpsfeest gehouden?’’ Na een beetje gesouffleerd te zijn komt Joost met het juiste antwoord. 2002. De volgende vraag: Wanneer was het tweede feest?, had hij wel meteen goed. Intussen wordt het voorgerecht, echt Hollandse pasteitjes, geserveerd door vrijwilligers die in zeer pittige ‘oranjeboven’ pakjes zijn gestoken en kan het diner, bereid door chef Stefan van der Meer en zijn team, een aanvang nemen.
Een mooi, verbroederend en sociaal feest van drie dagen beleeft de laatste avond. Drie dagen waarin heel Driehuis dikke vrienden is. Zoals het nieuwe bestuur zegt: ,,Zonder kneuterig te worden het vertrouwde bewaren. Stroomlijnen en kwaliteit waarborgen.’’
Foto onderschrift: Het nieuwe bestuur vindt voor de drukte echt losbarst even tijd om zich voor te stellen. Foto: Ingeborg Baumann