Directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland gaat de organisatie na bijna 9 jaar verlaten. Hij draagt zijn taken over aan Luc Dietz, die al enige tijd als programmadirecteur werkzaam is bij de Reddingsbrigade.
Van Mourik kreeg in 2008 de leiding over Reddingsbrigade Nederland, voluit de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD). Bij de organisatie zijn 166 reddingsbrigades en 23.000 leden in heel Nederland aangesloten. Jaarlijks verricht de organisatie zo’n 9.000 hulpverleningen, waarbij ruim 300 mensen uit een levensbedreigende situatie worden gered.
In de afgelopen jaren is de Reddingsbrigade sterk geprofessionaliseerd, het materiaal vernieuwd en de hulpverlening en adviesfunctie verbeterd. Daarnaast is de organisatie uitgegroeid tot een van de bekendste en meest gewaardeerde goede doelen van Nederland.
,,Raymond heeft de Reddingsbrigade en het reddingswerk verder op de kaart gezet”, stelt voorzitter Jan Rijpstra. ,,Zowel in de media als op de politiek-bestuurlijke agenda is het reddingswerk en ook de zwemcultuur in Nederland een serieus onderwerp geworden waar veel aandacht voor is. Als boegbeeld van de organisatie heeft hij de boodschap weten over te brengen dat het werk van onze vrijwilligers hard nodig en niet vanzelfsprekend is en dat waterland Nederland gebaat is bij goede reddingsorganisaties zoals de onze.”
Van Mourik kijkt met plezier en genoegen terug op zijn tijd bij de Reddingsbrigade. ,,Mensen die vrijwillig hun leven wagen om dat van een ander te redden én daar ook nog contributie voor betalen. Dat vind ik uniek en daar heb ik steeds enorm veel motivatie uit gehaald. Het was een eer om voor en met zulke mensen te mogen werken.’’
Hij kijkt met extra genoegen terug op het Wereldkampioenschap Lifesaving, de topsportvorm van het reddingswerk, dat onlangs in september voor het eerst in Nederland werd gehouden. ,,Een absolute kers op de taart’ voor hem als directeur. Het evenement met zo’n 4.000 sporters uit 40 landen kreeg wereldwijd veel waardering en liet volgens Van Mourik zien dat ‘het redden van mensen ook echt topsport is.”
Komend jaar bestaat de organisatie 100 jaar en dat is voor van Mourik aanleiding om het roer over te dragen. ,,Het reddingswerk moet fris aan de start staan van de volgende eeuw, met nieuwe uitdagingen op het gebied van waterhulpverlening en dreiging van overstromingen. Dan is het goed om daar na 9 jaar tijdig ruimte voor te maken.”
Van Mourik blijft op verzoek van de organisatie nog enige tijd verbonden aan de Reddingsbrigade en zal zich ondertussen oriënteren op de volgende stap in zijn loopbaan.