Santpoort – Omgaan met verlies is misschien wel het meest ingewikkelde onderdeel van ons dagelijks leven. Maar ontkennen heeft geen zin, want we krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken. Verlies van een dierbare door overlijden, maar ook verlies bij leven, zoals het verlies van je partner door een scheiding, het verlies van je baan of het (deels) verliezen van je gezondheid door een ernstige aandoening. Het helpt om er met iemand over te kunnen praten. Nu is er een plek waar je gewoon even naar binnen kunt lopen. Een plek waar je een warm welkom wacht en waar het veilig is. Die plek heet De Woonkamer. Midden in het centrum van Santpoort.
Door Raimond Bos
Geen bakker of slager, geen kledingzaak maar een sfeervolle ontmoetingsruimte in het winkelpand aan de Hoofdstraat 184. Het idee komt van Patty Duijn (uitvaartbegeleider en rouwdeskundige), Paul van Wingerden (gesprekspartner bij leven met verlies) en Charlotte Graaman (coördinator nazorg). Ieder voor zich kwamen ze vanuit hun eigen vakdiscipline tot de conclusie dat er veel behoefte is bij mensen om te praten over verlies, maar dat velen daarin niet zo gemakkelijk de juiste weg kunnen vinden. Daarom kozen ze voor een nieuw concept. Een laagdrempelige inloopgelegenheid waar je vier ochtenden per week terecht kunt om een kop koffie te drinken en te praten over jouw persoonlijke situatie en gedachten. ,,Een plek waar het leven je omarmt’’, zeggen de initiatiefnemers zelf.
Taboe
Wie zijn gevoelens met betrekking tot verlies probeert te verstoppen, loopt uiteindelijk vast. Het is beter om er open over te praten, maar hierop lijkt nog altijd een taboe te rusten. Dat taboe wil het team van De Woonkamer nu definitief doorbreken. Paul werkt al jaren als persoonlijk coach in opdracht van werkgevers en komt in zijn werk vaak tegen dat mensen door ingrijpend verlies psychisch vermoeid zijn geraakt. ,,Vaak wordt daar niet voldoende mee gedaan’’, concludeert hij. Het is juist in het belang van de werkgever om dat wel te doen. Immers: ,,Een zieke werknemer kost een werkgever zo’n driehonderd euro per dag! Als een werkgever zich meldt met beginnende klachten, is het fijn als er een plek is om dat direct te kunnen bespreken. Ongeveer twintig procent van alle werknemers heeft hiermee te maken.’’
Aandacht
De kerngedachte in De Woonkamer is aandacht voor de mens. Is het concept uniek in Nederland? ,,Ik ben het in elk geval nog nergens tegengekomen’’, zegt Patty. In het kader van de nazorg organiseert ze vanuit haar uitvaartbedrijf diverse activiteiten om mensen mentaal te ondersteunen. Ook die activiteiten kan ze nu onderbrengen op deze plek. Ook verzorgt ze familieopstellingen, onderdeel van de methodiek systemisch werken, om mensen inzicht te geven in bepaalde patronen die verantwoordelijk kunnen zijn voor een disbalans in het dagelijks functioneren. Naast de open inloop (woensdag- tot en met zaterdagochtend) om een vraag te stellen of gewoon even te praten, kun je een afspraak maken voor een zogenoemde kompassessie. Die sessies zijn bedoeld om een kompas te bieden aan iedereen die even de balans in zijn leven mist en de juiste richting niet weet te vinden.
Patty Duijn, Paul van Wingerden en Charlotte Graaman voor de gevel van De Woonkamer aan de Hoofdstraat 184. Foto: Bos Media Services