Bloemendaal – De schitterend gelegen en onderhouden begraafplaats Adelbert in Bloemendaal vierde op 19 april haar honderdjarig bestaan. Dat wilde het bestuur en de vrijwilligers van de begraafplaats uiteraard niet ongemerkt laten passeren. Zo’n 60 genodigden en belangstellenden hadden zich verzameld in de kleine kapel/aula. Zij werden getrakteerd op toespraken en muziek.
Door Eric van Westerloo
De geschiedenis is heel goed gedocumenteerd, waardoor er heel veel bekend is over het ontstaan en de daarop volgende jaren. De eerste pastoor in de gemeente Bloemendaal L.J. Willenborg vatte het plan op om op een fraai stuk duinlandschap een Katholieke begraafplaats te stichten. Hij nam contact op met de legendarische ontwerper van parken en tuinen op landgoederen Leonard Springer.
In 1924 werd ook de kapel gebouwd naar een ontwerp van de Franse Benedictijner monnik-architect Dom Paul Bellot (1876-1944) en uitgevoerd door S.B. van Sante, architect uit Zaandam. Bellot studeerde architectuur aan de Ecole des Beaux Arts in Parijs en trad in 1902 toe tot de orde der Benedictijnen. In 2015 is de kapel gerenoveerd. Een prachtig bouwwerk dat ruimte biedt aan een bescheiden aantal bezoekers. De pilaren/kolommen en het glas in lood zijn van een uitzonderlijke schoonheid. Zeker de moeite waard dit gebouw eens in alle rust te bekijken.
Hemel en aarde raken elkaar
Vicaris-generaal van het bisdom Mgr. Dr. Bart J. Putter, tevens pastoor in Bloemendaal, sprak mooie woorden richting het bestuur en vrijwilligers die met 60 man/vrouw sterk de begraafplaats draaiende houden. Hier raken hemel en aarde elkaar, een plaats van rust en stilte. Bekende Nederlanders liggen op Adelbert begraven zoals schrijvers Godfried Bomans en Renate Dorrestein.
De begraafplaats is vernoemd naar de Benedictijnse monnik Adelbert, die rond 700 zendingswerk verrichtte in Kennemerland. In het midden van de kapel geven zwarte tegels aan waar de lijkkist precies in het midden van de kapel geplaatst kan worden.
Troostkastje
De vrijwilligers zijn belangrijk op de begraafplaats, deels wordt het onderhoud door hen uitgevoerd en een deel van het gravenonderhoud is een handen van een tuinbedrijf. Voor het grotere snoei en zaagwerk is een bomenverzorgingsbedrijf ingehuurd. Sinds jaar en dag is Jan Steffens de beheerder. Hij is al decennia betrokken bij de begraafplaats en de daar te houden uitvaarten. Jan kreeg een boekje over de begraafplaats, bloemen en warme woorden als dank. Het bestuur is doende een grafsteen te plaatsen ter nagedachtenis aan kinderen die nooit een eigen rustplaats hebben gekregen. Een andere wens die leeft is het plaatsen van een Troostkastje waarin verhalen en gedichtenbundels verzameld zijn. Woorden die troost bieden tijdens een bezoek aan de begraafplaats en daarna weer teruggeplaatst worden zodat ze voor anderen opnieuw van betekenis kunnen zijn. Deze wens ging in vervulling zodat binnenkort het boekenkastje wordt geplaatst. De kapel is het bezoeken waard. Dagelijks geopend van 11.00 tot 16.00. De begraafplaats zelf is van 09.00 tot 17.00 geopend. Dennenweg 16 in Bloemendaal.
Foto: Vicaris-generaal van het bisdom Mgr. Dr. Bart J. Putter houdt toespraak. Foto: Eric van Westerloo