ZAKELIJK-NIEUWS-LANDELIJK
Vanaf 2020 was het de bedoeling dat er jaarlijks 100.000 nieuwe huizen in Nederland bij zouden komen. Dan zou het streefaantal van 1 miljoen woningen in 2030 gehaald worden, het aantal dat nodig is om het enorme woningtekort in Nederland op te lossen. Maar halverwege het decennium kunnen we de conclusie trekken dat het niet gaat lukken, of er moet een wonder gebeuren. Een belangrijke oorzaak zijn de stikstofregels. Die zorgen ervoor dat er maar mondjesmaat gebouwd mag worden. Ligt een bouwlocatie bij een Natura 2000 gebied dan gelden er extra strenge regels.
Machines zonder uitstoot
Er wordt wel van alles gedaan om de uitstoot te verminderen. Dacht de overheid eerder nog dat de uitstoot tijdens een bouwproject niet hoefde te worden meegeteld, eind 2023 stak de Raad van State daar een stokje voor. Dit had directe gevolgen voor de bouw van nieuwe woningen. Soms moest de bouw zelfs direct worden stilgelegd. Dit gold overigens ook v oor sommige wegenbouwprojecten die hard nodig zijn. Soms kon een project worden aangepast of konden er andere maatregelen worden genomen om het toch door te kunnen laten gaan. Maar er zijn ook projecten die moesten worden geschrapt. Tot grote vreugde van milieuactivisten, maar tot verdriet van mensen die dachten eindelijk een woning te kunnen gaan kopen of huren. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan nieuwe machines zoals een zuigercompressor of hijskraan met een elektromotor. Door geen diesel meer te gebruiken wordt de uitstoot fors verminderd en kan de bouw in veel gevallen wel doorgaan.
Stroomaansluitingen
Er doemt wel een nieuw probleem op als het gaat om het inzetten van elektrische machines. Dat heeft te maken met de stroomvoorziening. Het stroomnet zit in grote delen van ons land vol of bijna vol. Het gaat miljarden kosten om de capaciteit voldoende op te voeren. Dat betekent dat er voor een nieuwe wijk in aanbouw soms geen aansluiting mogelijk is, ook al is die ruim op tijd aangevraagd. Het opladen van accu’s van zware machines zoals een hijskraan kost de nodige kWh en dat kan voor problemen zorgen. Daarom worden nog steeds bouwprojecten uitgesteld of zelfs helemaal gecanceld. Dit heeft overigens ook te maken met de vraagprijs voor woningen. Vanwege hoge bouwkosten, mede vanwege stikstof, blijven de prijzen voor nieuwbouwwoningen maar oplopen, zodat uiteindelijk steeds minder mensen ze kunnen betalen.
Innovaties voor de bouw
Er wordt hard gewerkt om het de bouwsector makkelijker te maken. Zo ontwikkelt Kaeser compressoren met een elektromotor. Deze worden in standaardproductie gemaakt maar maatwerk is eveneens mogelijk. Zo kan een bouwondernemer, of een andere industrie waar compressoren worden ingezet, machines gebruiken die precies zijn afgestemd op hun taak. Dit scheelt vaak in de kosten en zorgt voor een meer efficiënt proces. Ook hijskranen met elektromotoren worden vaak ontwikkeld in samenwerking met grote bouwbedrijven zoals Heijmans. Als de kraan precies dat doet wat nodig is, dan heeft de producent immers zeker een afnemer voor deze kostbare machines.