Een NL-alert van de Rijksoverheid, drukbezochte natuurgebieden en het aantal doden stijgt naar verwachting flink: corona houdt Nederland in zijn greep. Wekelijks op deze plek een update met de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen dagen.*
Het coronavirus maakt elke dag meer slachtoffers in Nederland. Op 16 maart besloot het kabinet alle horeca, sportclubs, scholen en kinderopvangcentra te sluiten. Premier Mark Rutte hield een televisietoespraak waarin hij een oproep deed: blijf zoveel mogelijk thuis. Gaat u wel de deur uit, houd dan afstand. Tot nu toe telt ons land meer dan 200 doden. Het jongste slachtoffer is 55 jaar.
Samenkomsten verboden tot 1 juni
Alle evenementen en bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden, ongeacht het aantal personen. Het eerdere maximum van 100 personen vervalt. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften komen uitzonderingen.
‘Intelligente lockdown’
Premier Rutte benadrukte in de persconferentie van afgelopen maandag dat er geen sprake is van een totale lockdown maar een ‘intelligente lockdown’, mat andere woorden ‘gebruik je verstand en blijf zoveel mogelijk thuis’.
Noodverordening gemeenten
Het kabinet kondigde een noodverordening aan waardoor burgemeesters sneller kunnen handhaven. Zo mag de politie ingrijpen als drie of meer personen minder dan 1,5 meter afstand houden. Ook kunnen locaties als stranden of parken gesloten worden als de gezondheid in het geding komt. Kappers, nagelstylisten en schoonheidssalons moeten verplicht hun deuren sluiten.
Thuisquarantaine aangescherpt
Is er in een gezin of huishouden een persoon met koorts, dan mag niemand naar buiten. Een uitzondering geldt voor vitale beroepen. Boodschappen doen mag ook niet, mits daar niemand anders voor gevraagd kan worden.
Drukte in natuurgebieden
Zondag kregen miljoenen mensen een NL-alert met het advies van de Rijksoverheid om de richtlij-nen op te volgen. Dat bericht volgde nadat stranden en natuurgebieden zaterdag werden overspoeld met dagjesmensen. Dat zorgde voor een hoop consternatie bij de rest van de bevolking en op social media. Rutte zei daarover: ‘Je leeft niet alleen voor jezelf. Dit asociale gedrag moet stoppen’.
‘Vakantiegeld komt later’
Een half miljoen bedrijven heeft inmiddels werktijdverkorting aangevraagd voor het personeel. Er wordt gewerkt aan een steunpakket. De coronacrisis zorgt er mogelijk ook voor dat het vakantiegeld later wordt uitgekeerd. Veel bedrijven komen in financiële problemen terecht, ondanks de plannen van het kabinet. Dat bevestigt vakbond FNV aan De Telegraaf.
Longartsen luiden noodklok
Er is niet voldoende bewijs voor de werking van de medicijnen die coronapatiënten momenteel toe-gediend krijgen. Dat melden Nederlandse specialisten. Longartsen zitten met de handen in het haar omdat er nog geen effectieve behandeling mogelijk is. Sommige medicijnen richten mogelijk meer schade aan dan ze goed doen. Patiënten kunnen zo last krijgen van bijwerkingen, meldt het AD.
*De nieuwsstroom over het coronavirus is amper bij te houden, het kan voorkomen dat de informatie in dit artikel niet de meest actuele is.