Vooruitkijken naar 2050: de toekomst van volksgezondheid en zorg
Hoe ziet de wereld eruit in 2050? Dat weten we natuurlijk nooit helemaal zeker. Maar een vooruitblik is wel nodig om ons goed voor te kunnen bereiden op de toekomst. Daarom kijkt het RIVM elke vier jaar naar trends en ontwikkelingen in de volksgezondheid en zorg. Afgelopen woensdag verscheen de nieuwe Volksgezondheid Toekomstverkenning (VTV). De komende jaren neemt het aantal ouderen met gezondheidsproblemen en chronische zieken flink toe. Met als gevolg een stijgende zorgvraag, stijgende zorgkosten en niet genoeg personeel om de zorg te verlenen.
Door Cisca Scheidel
Deze verkenning vormt een belangrijke basis voor landelijk, regionaal en lokaal beleid. En is ook zeer relevant voor ons als GGD. Zo staat in de verkenning dat gezondheidsverschillen niet afnemen. En dat jongeren op steeds jongere leeftijd overgewicht krijgen en dat de druk op mentale gezondheid van jongeren blijft. Maar denk ook aan klimaatverandering en de impact daarvan op de leefomgeving.
Hoe gaan we met al deze ontwikkelingen om als samenleving? Moet je je schuldig gaan voelen als je één chronische ziekte hebt of wel meer zoals hooikoorts, diabetes of migraine? Nee, volgens mij niet. Maar wel is er een wereld te winnen met goede preventie. Dit vraagt iets van ons allemaal individueel. Maar goed ondersteunend landelijk en regionaal beleid helpt.
Nu is Nederland nog niet goed voorbereid op de ontwikkelingen die gaan komen. Het RIVM adviseert daarom om ‘standvastig’ beleid in te zetten, want preventie is een zaak van lange adem. Daar sluit ik me volledig bij aan. De effecten van maatregelen tegen een ongezonde leefstijl zijn niet na een jaar al zichtbaar.
GGD’en kunnen een belangrijke rol spelen in de aanpak van de uitdagingen van de toekomst. We hebben de kennis in huis over welke aanpak wel en niet werkt, omdat we in de wijken en op de scholen aanwezig zijn. Preventie is hun expertise, dus benut deze! Foto: Cisca Scheidel, aangeleverd GGD Kennemerland