Velsen – Bij de start van de nieuwe bestuursperiode in 2018 was Cas Schollink al het jongste gemeenteraadslid van Velsen, sinds eind vorige maand is hij ook de jongste fractievoorzitter. De VVD’er begaf zich twee jaar geleden, op 21-jarige leeftijd, voor het eerst in de plaatselijke politieke arena. Interesse voor politiek was er echter al langere tijd. Hoog tijd voor een nadere kennismaking met Cas, die zijn raadswerk vooralsnog combineert met een studie bedrijfskunde aan de VU.
Regio – De jongste fractievoorzitter van Nederland is Cas Schollink niet. ,,De fractievoorzitter van GroenLinks op Texel is 19 en er is ook ergens een CDA’er van 21 als fractievoorzitter actief’’, weet Schollink. Toch is hij met 23 jaar in Velsen de jongste in de gemeenteraad. Niet alleen op dit moment, maar ook sinds de start van het duaal gemeentebestuur in 2002. En misschien zelfs wel aller tijden. ,,Ik heb politiek altijd al heel interessant gevonden. Bij ons thuis was ik gewend om aan tafel van alles te bespreken. We creëerden als het ware onze eigen debatjes. Toch waren mijn ouders nog best verbaasd, toen ik ervoor koos om de politiek in te gaan.’’ Schollink meldde zich in de aanloop naar de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 aan bij de plaatselijke afdeling van de VVD. ,,Deze partij past het beste bij mij. Toen ik zelf nog niet mocht stemmen, maar wel al geïnteresseerd was in politiek, heb ik verschillende partijen bekeken. Maar sinds ik mag stemmen, heb ik altijd VVD gestemd. Mijn vader en mijn zusje stemmen ook VVD. Van mijn moeder weet ik het niet zeker, maar ze heeft in elk geval wel op mij gestemd.’’ Dat de liberalen verheugd waren met de aanmelding van Cas, blijkt wel uit het feit dat hij direct een prominente plek op de kieslijst kreeg. ,,We hebben een kieslijstcommissie, die de volgorde van de kieslijst bepaalt. Ik werd meteen op de vierde plaats gezet, dat heeft me zeer verrast.’’ Hoewel de nummer vijf op de lijst hem met voorkeursstemmen passeerde, was er toch meteen een raadszetel voor hem beschikbaar nadat Jeroen Verwoort tot wethouder werd benoemd. In de afgelopen twee jaar maakte Cas zich het raadswerk eigen, inmiddels kent hij het klappen van de zweep en weet hij wat er als raadslid van hem wordt verwacht.
Toen fractiegenoot Bas Koppes onlangs aangaf een stapje terug te willen doen en het fractievoorzitterschap te willen neerlegen, werd Cas Schollink voor deze functie gepolst. Koppes kwam tot de conclusie dat voor hem de balans tussen zijn drukke baan en zijn privéleven verstoord was en koos ervoor om zijn agenda wat minder vol te plannen. ,,Als fractievoorzitter ben je verantwoordelijk voor de interne communicatie binnen de fractie, maar je bent ook het gezicht van de fractie naar buiten toe. Je onderhoudt het contact met de andere raadsfracties en je neemt deel aan de vergadering van het presidium’’, legt Cas Schollink uit. Het presidium is het overleg tussen alle fractievoorzitters en de burgemeester. Dit overleg vindt eenmaal per vergadercyclus plaats en is bedoeld om op informele wijze het reilen en zeilen in de gemeenteraad te bespreken. ,,Daarmee kunnen we voorkomen dat je tijdens raadsvergaderingen eindeloze procesdiscussies voert. Als bijvoorbeeld een fractie over een bepaald onderwerp al schriftelijke vragen heeft gesteld, is het niet de bedoeling dat een andere fractie hetzelfde onderwerp aan de orde stelt tijdens het actualiteitenuurtje. Zo voorkom je dat een wethouder mondeling antwoord moet geven op vragen waarop al een schriftelijke beantwoording wordt voorbereid. Maar in het presidium bespreken we ook integriteitskwesties. Als er bijvoorbeeld in de raad wordt gediscussieerd over Tata Steel, terwijl verschillende raadsleden daar zelf werkzaam zijn, is het de vraag of die raadsleden dan even afstand van de vergadering moeten nemen, omdat ze persoonlijk betrokken zijn.’’
In de raadsfractie zijn de taken onderling goed verdeeld. Elk raadslid heeft zijn eigen portefeuille, zodat er snel en efficiënt gewerkt kan worden. ,,Bij ons zijn die portefeuilles zo veel mogelijk gekoppeld aan die van de wethouders, maar dat kan niet in alle gevallen, wat er zijn vijf wethouders en wij hebben maar vier raadszetels.’’ Welk stempel wil Schollink zelf op zijn raadswerk drukken? ,,Ik heb vaak het idee dat heel veel dingen prima door andere mensen zelf opgelost kunnen worden. Ik vraag me dus regelmatig af: ‘Wat als ik het niet doe? Is het echt noodzakelijk?’ We kregen bijvoorbeeld een keer een motie van een andere fractie. Voorgesteld werd om, in het kader van het milieu, alle verkeersborden voortaan van bamboe te maken. Zo’n motie wordt dan als ‘sympathiek’ beoordeeld, maar ik denk dat je zoiets prima aan het dagelijks bestuur kunt overlaten. Om over zulke detailkwesties moties in te dienen, vind ik wat betuttelend.’’ De grootste uitdaging van de VVD-fractie in de komende tijd schuilt volgens Schollink in het realiseren van nieuw beleid binnen de beschikbare financiële middelen. VVD-wethouder Jeroen Verwoort heeft financiën in zijn portefeuille, maar staat telkens weer voor een grote uitdaging. ,,De periode rond het verschijnen van de perspectiefnota – het stuk waarin we aangeven waaraan we in het komende jaar ons geld gaan uitgeven – is altijd erg druk voor raadsleden. Vorig jaar hebben we veel bezuinigd, maar tegelijk waren er ook nieuwe projecten waarvoor we geld hebben uitgetrokken. Dat vind ik een lastig speelveld. Ook heb ik soms de indruk dat er fracties zijn die een idee hebben, maar daarna pas gaan bekijken hoe we het financieel kunnen bolwerken.’’
Valt het raadswerk goed te combineren met de drukke studie bedrijfskunde? ,,Ik had eerst een bijbaantje als medewerker van een callcenter bij een autobedrijf. Als raadslid ben je gemiddeld ongeveer zestien tot twintig uur per week bezig, maar in drukke tijden, bijvoorbeeld als er gevoelige onderwerpen op de agenda staan, waar veel over te zeggen valt, ben je meer tijd kwijt.’’ Over enkele maanden barst de discussie over de perspectiefnota weer los. Wat staat er voor de VVD-fractie hoog op de agenda in deze discussie? ,,De onroerendezaakbelasting voor ondernemers. Er bestaan plannen om die in 2021 te gaan verhogen. Wij zijn daar fel tegen en zullen ons er hard voor maken dat het plan voor die verhoging verdwijnt.’’ (Tekst + Foto: Bos Media Services)