Driehuis – Als goede buur van het Pieter Vermeulen Museum aan de Driehuizerkerkweg is sinds half mei Buurttuin Waterloo operationeel. Er wordt hard gewerkt en veel stekken van gewassen zijn reeds geplant. De eerste goudsbloemen bloeien uitbundig tussen al het groen. Initiatiefnemers Ilja Hoftijzer (55) en Irene Verweij (50) vertellen over hun ambities.
Door Arita Immerzeel
Ilja Hoftijzer en Irene Verweij hebben in goed overleg met Gemeente Velsen het ambitieuze project om een gemeenschappelijke moestuin in Driehuis te starten, vorm gegeven. Enthousiast als zij zijn, kregen zij Gemeente Velsen mee en kunnen zij samen met buurtbewoners de komende 3 tot 5 jaar gebruik maken van wat voorheen een sportveld van Waterloo was. Het plan is, dat er bloemen, fruit en groenten geteeld gaan worden. ,,De opbrengst is leuk, maar belangrijker is de verbinding. Hoe leuk is het, als hier gegeten wordt met elkaar of je een workshop kan volgen? Verbinding, wijkgericht, dat is ons sleutelwoord.”
De initiatiefnemers zijn pioniers in dit avontuur. ,,Ik heb geen groene vingers, maar geef mij een opdracht en ik voer die uit,” aldus Irene. Reeds zes boeken verschenen van haar hand, bovendien geeft zij onder meer lessen in meditatie. Haar nieuwste boek heeft als titel ‘Zelfvoorzienend Samenleven’. Ilja, die net halve plastic flesjes om stekken heeft gezet om ze tegen de vraatzucht van een haas te beschermen, vult haar aan. ,,Verbinding, daar gaat het om. Er zouden 50 deelnemers kunnen eten van de moestuin, die wij hier met elkaar aan het opzetten zijn. Hoe mooi zou het zijn, als we in een later stadium ook hier met elkaar oogst opeten?” Ilja is opgegroeid op een boerderij, maar geeft aan dat de huidige tijd een andere manier van tuinieren behoeft. ,,We gaan voor duurzaam. En bij- en vlindervriendelijk. Geen gif gebruiken, maar milieuvriendelijke oplossingen. Bijvoorbeeld een rood geverfde kiezel tussen de aardbeien leggen, zodat vogels ervan schrikken als ze die aanpikken en de echte aardbeien met rust laten.” Irene noemt biervallen voor de familie Slak. ,,Al zijn hier zo goed als geen slakken. Voorlopig richten we ons op de hongerige haas, die hier huishoudt.” Zij spreidt haar handen om aan te geven, dat het om een grote jongen gaat.
Irene vertelt dat er momenteel 25 deelnemers in hun groeps-whatsapp zijn opgenomen. ,,Maar er is ruimte voor 50 deelnemers. Overigens staan wij ook open voor gezinnen met kinderen, donaties van stekken en tips, hoe duurzaam te moestuinieren op een sportveld zonder watervoorziening. Regenwater wat bijvoorbeeld via het dak van het Pieter Vermeulen Museum opgevangen kan worden, zou in de toekomst een oplossing kunnen betekenen,” aldus de bezige bijtjes Ilja en Irene. ,,Er is veel werk aan de winkel. Helpende handjes zijn van harte welkom om van dit project een succes te maken.”
Meer informatie?
E-mail: buurttuin.driehuis@gmail.com.
Website: https://buurttuinwaterloo.jouwweb.nl.
Boek: www.zelfvoorzienend-leven.nl.