Op buitenplaats Beeckestijn is het cultuurhistorische herstelplan in volle gang want er wordt door Natuurmonumenten en haar partners al een tijd druk gebouwd, gemetseld en gegraven.
Vorig jaar viel de grote vijver een grondige opknapbeurt ten deel en de afgelopen maanden is er hard gewerkt aan het Centraal Plateau en aan de (zicht)lanen van en naar het hoofdhuis.
Het Centraal Plateau markeert de overgang van de formele Franse tuin bij het hoofdhuis, naar het meer natuurlijke Engelse landschapspark achteraan. Vanaf het plateau zijn zowel de geometrische en strakke lanen als de slingerpaden, boomgroepen en verrassende doorkijkjes goed te zien.
Nu het Centraal Plateau in zijn oude luister is hersteld, vond vandaag de officiële opening plaats met de onthulling van een bijzonder element door wethouder Robert te Beest en de familie Boreel. Midden op het Centraal Plateau ligt nu een plaquette van een Ganzevoet waarvan de tenen precies wijzen in de richting van de zichtas naar Beeckestijn en de beide schuine lanen.
Inmiddels is ook een begin gemaakt met het opknappen van een deel van de paden. De hoofdas vanaf Beeckestijn, de lanen rondom de vijver en de paden rondom het Centraal Plateau zijn al opgeknapt maar ook de overige lanen zullen de komende tijd worden aangepakt. Ook de 86 Hollandse lindes langs de zichtas zijn recht opgesnoeid waardoor een mooi laaneffect is verkregen met als resultaat een mooier uitzicht op het witte hoofdhuis.
De beide schuine lanen van de Ganzevoet op het Centraal Plateau voeren nu naar twee bijzondere tuinelementen, de Reposoirs. Verhogingen met een bankje waarop vroegere bewoners en hun gasten even konden uitrusten tijdens hun wandeling. Deze oude elementen waren verdwenen maar Natuurmonumenten heeft ze nu opnieuw aangelegd, in een modern jasje.
Dus redenen genoeg om weer een bezoekje te brengen aan deze prachtige buitenplaats. (foto: Joop Waijenberg)