Velsen – We zitten midden in een crisis die, zoals het eruitziet, nog wel even gaat duren. De energieprijzen rijzen de pan uit, boodschappen zijn duurder, álles is duurder. De ondernemers in Velsen, nauwelijks bekomen van de corona ellende, hebben het heel zwaar. We laten ze aan het woord in deze rubriek. Niet om ze te laten klagen maar juist om te laten zien hoe dapper ze zijn.
Door Ingeborg Baumann
Deze week: Koppes Snacks & catering
Al ruim 47 jaar is Koppes Snacks een begrip in Santpoort-Noord en al die jaren heeft de zaak, met name door de enthousiaste en bezielende bezetting van inmiddels de hele familie, heel best gelopen. In 2021 is Koppes Snacks grondig verbouwd, een metamorfose midden in de coronacrisis. In 2013 namen Hans en Ronald de zaak over van hun ouders en sinds een paar jaar werken drie kleinzonen mee in de zaak. Koppes Snacks staat ook bekend om de diverse schotels, salades en catering.
Ronald Koppes doet het woord: ,,Na de verbouwing, met al die nieuwe apparaten, gebruiken we ‘even wat meer energie’, op z’n zachts gezegd. Het vaste contract loopt in april af en we hebben inmiddels al bij moeten betalen. Wat heel erg scheelt is dat we eerder dichtgaan, de openingstijden zijn nu van 11.00 uur tot 21.00 uur ongeveer. We verwachten desalniettemin het dubbele kwijt te zijn aan energiekosten.’’
Frituurvet
,,Sinds anderhalf jaar gebruiken we puur plantaardige olie voor de frituur, vast frituurvet willen we niet meer. Die olie is 10 euro per 10 liter in prijs gestegen sinds de oorlog in Oekraïne. Maar we kopen natuurlijk megagroot in. Wat scheelt is dat we een euro per liter vet terugkrijgen als we het inleveren. We gebruiken 9 ton per jaar, ze komen veertien keer per jaar ophalen. Dat scheelt wel en dat kunnen we dus van de prijs aftrekken.’’
Inkoop
,,We staan al bijna een halve eeuw voor onze kwaliteit en de goede prijs/kwaliteit verhouding en dat willen we perse zo houden. We kopen in bij de beste slager, bakker en visleverancier en die prijzen zijn met 30 procent gestegen. Afgelopen jaar hebben we onze prijzen dus wel wat aan moeten passen. Toch blijven de mensen komen. Veel meer zelfs! Er wordt bijna niet meer thuis gefrituurd. En in plaats dat de mensen uitgebreid uit eten gaan, halen ze eerder iets bij ons. Dus eigenlijk hebben we niet veel te klagen en dat doen we dan ook absoluut niet! We hebben in al die jaren van alles meegemaakt en altijd de schouders eronder gezet. Deze crisis overleven we ook wel. Gewoon, door het zoeken naar aanbiedingen van onze vaste producten, groot in te kopen en te passen en te meten.’’
Foto onderschrift: Een echt familiebedrijf, mét ijssalon. De grote wens van kleinzoon Enrique. Foto: aangeleverd.