Driehuis – Het Pieter Vermeulen Museum heeft onlangs een prachtige verzameling schelpen en fossielen in ontvangst mogen nemen. Het topstuk is een meer dan een meter breed stuk rots met daarop buitengewoon gave fossiele zeelelies.
De collectie, die verder onder meer verschillende soorten schelpen en fossiele trilobieten, ammonieten en inktvissen bevat, is afkomstig uit de nalatenschap van René ten Zeldam (1963–2021). De objecten worden momenteel geïnventariseerd om te worden opgenomen in de collectie van het museum, maar de fraaie fossiele zeelelies zijn nu al in de tentoonstelling te bewonderen.
Geen planten, maar dieren
De fossiele zeelelies komen uit de Erfoud-regio van Oost-Marokko en behoren tot het geslacht Scyphocrinus. Ze komen uit de periodes van het Siluur en het Devoon, wat betekent dat ze tussen de 350 en 440 miljoen jaar oud zijn. Zeelelies zijn overigens, anders dan de naam doet vermoeden, geen planten, maar dieren. Ze behoren tot de stekelhuidigen, net als zeesterren, zee-egels en zeekomkommers. Zeelelies bestaan nog steeds.
Twee weken ruimere openingstijden in meivakantie
De huidige tentoonstelling voor kinderen vanaf 3 jaar, De Groene Toverboerderij, is tot en met zondag 1 september te bezoeken op woensdag, vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (regio Noord) is de tentoonstelling geopend op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. In de meivakantie, die begint op 29 april, heeft het Pieter Vermeulen Museum dit jaar twee weken ruimere openingstijden. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de kassa van het museum (betaling via pin). Het Pieter Vermeulen Museum is gevestigd aan de Driehuizerkerkweg 34d, Driehuis.
Fossiele zeelelies. Foto: aangeleverd Pieter Vermeulen Museum