Hartstilstand? Bel 112, dan komt er een AED
Velsen – Aan tafel schuift in deze aflevering Driehuizenaar Ron Haver aan. Ron heeft een bedrijf, die BHV-trainingen verzorgt aan bedrijven, sportclubs en verenigingen. Met zijn bijdrage aan deze aflevering wil Ron burgers van Velsen enthousiasmeren om zich aan te melden bij www.hartslagnu.nl. ,,AED’s zijn er genoeg in Velsen en waar ze hangen is ook duidelijk. Wat nu nog nodig is, zijn meer burgerhulpverleners, die ze naar de plek brengen waar de AED nodig is èn ze kunnen gebruiken.”
Door Arita Immerzeel
,,BHV staat voor Bedrijfs Hulp Verlening. Mijn bedrijf verzorgt alle voorzieningen voor het eerste kwartier”, vat Ron, die voorheen vele jaren bij de brandweer werkte, het compact samen. ,,Er zijn voor een ieder, die dat wil, voor lage kosten trainingen te volgen in reanimatie, omgaan met AED, brandwonden. Zorgverzekeraars dragen bij in de kosten, het Rode Kruis Velsen is actief op dit gebied. Het blijft wel te allen tijde belangrijk om eerst 112 te bellen bij een onwelmelding of als iemand plots neervalt. De ambulancedienst geeft vervolgens direct een melding door aan Hartslagnu.nl. Er is afgelopen jaren gewerkt aan een effectieve werkwijze. Dertig mensen, die zich aangemeld hebben bij www.hartslagnu.nl en in de buurt van de patiënt zijn, ontvangen een SMS. Vijftien van hen wordt gevraagd om direct naar het opgegeven adres te gaan. Eenmaal bij de reanimatie aangekomen, helpen zij de weg vrij te maken voor de ambulance of anderszins ondersteuning te bieden. Vijftien anderen worden per SMS verzocht een AED te gaan halen en naar de plek te brengen, waar de reanimatie is.” Afgelopen tijd heeft Ron een keer of zeven een oproep gehad. ,,Eén keer was de ambulance sneller ter plekke dan ik. In Driehuis hebben we een korte aanrijtijd van de ambulance. Achter in IJmuiden of op het strand zou dat wellicht anders kunnen zijn. De app houdt bij de selectie van dertig mensen, die een SMS gaan ontvangen, rekening met wie er in de buurt is. Ook worden na zes personen, die met ‘ja’ reageerden, de resterende negen mensen weer afgemeld, zodat men elkaar niet in de weg kan lopen.”
AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het apparaat kan het hartritme herstellen. Hoe eerder het ingezet wordt, hoe groter de overlevingskans voor iemand, bij wie het hart plots niet of niet goed genoeg meer het bloed rondpompt. ,,Beademen is minder belangrijk dan borstcompressie. Overigens wordt er bij een reanimatie van kinderen tot 12 jaar geen melding via Hartslagnu.nl doorgegeven. AED’s hangen er in Velsen genoeg, via Hartslagnu.nl weet je ze te vinden en krijg je de code door, waarmee je hem kan pakken. Wat nu nodig is, is dat meer mensen een training gaan volgen en zich als burgerhulpverlener aanmelden. Als de nood aan de man is, dat je dan de AED durft te pakken en naar het adres brengt, waar elke seconde telt”, aldus Ron. ,,Bel 112 en er komt een AED. Hoe meer burgerhulpverleners zich via hartslagnu.nl aanmelden, hoe beter. Doen!” besluit Ron zijn boodschap met een hartenkreet. ,,Dat je de AED weet te vinden, dat je de code van de kast hebt èn hem durft te pakken en te gebruiken. De cijfers van geslaagde reanimaties schieten ermee omhoog!”
Meer informatie?