IJmuiden – Lezen is belangrijk voor ieders ontwikkeling. Vooral bij kinderen is het belangrijk om het lezen te blijven stimuleren, maar zowel de scholen als de bibliotheken gesloten zijn, is het lastig om aan nieuw leesvoer te komen. Brigitte Boerée, leerkracht in het basisonderwijs, heeft de oplossing. In de tuin voor haar woning aan de Kromme Mijdrechtstraat 65 plaatste ze een kinderzwerfboekenhoek.
Brigitte werkt als leerkracht in het basisonderwijs, ze geeft les op de Sint Bavoschool aan de Reviusstraat in Haarlem. Daarnaast is ze ook leesbevorderaar op de school, een speciale functie binnen het onderwijs waarvoor ze een cursus volgde. Op allerlei manieren weet ze kinderen aan te zetten tot het lezen van boeken. ,,Hoe meer boekjes er voor het grijpen liggen, hoe beter de kinderen het lesprogramma ingaan’’, weet ze uit ervaring. In de cursus leerde ze welke soorten literatuur er zijn en waarom het zo belangrijk is dat kinderen al op jonge leeftijd beginnen met lezen. ,,Het begint eigenlijk al bij baby’s en peuters, door samen naar boekjes te kijken. Bij ons op school was ik destijds de eerste die deze cursus ging volgen en het cursusboek gebruik ik nog steeds als naslagwerk. Ik heb vervolgens een plan gemaakt voor de leesbevordering op onze school en dat wordt nu jaarlijks bijgesteld. We hebben er een budget van 1500 euro voor, daarvan betalen we de campagnes en schaffen we nieuwe boekjes aan.’’
Nu de school gesloten is, worden ook de kisten met boeken niet gebruikt. Brigitte kwam op het idee om die kisten mee naar huis te nemen en in de tuin te zetten. Ze kreeg op school groen licht voor het plan en ging aan de slag. ,,Bij mij in de buurt zie je niet veel van dit soort zwerfboekstations in tuinen. Aan het begin van de Lange Nieuwstraat zag ik er wat meer, maar in deze week alleen bij een woning vier straten verderop. Ik heb drie van de vier zwerfkisten mee naar huis genomen, maar ik heb ook boeken voor volwassenen.’’ Om het nieuwe zwerfboekstation onder de aandacht te brengen, verspreidde Brigitte driehonderd flyers in haar wijk. Deze week gaat ze de flyers ook ophangen op de prikborden van een aantal supermarkten. Alle kinderen uit de buurt mogen vanaf nu langskomen in haar voortuin om een boek uit te kiezen, dat mee naar huis te nemen en te lezen. Daarna kunnen ze het terugbrengen, maar ze kunnen het ook doorgeven aan een ander kind, zodat het boek aan een echte zwerftocht begint. Het kan ook bij een ander zwerfboekstation weer worden neergezet.
In elk boek staat een unieke ‘zwerfcode’ die de lener van het boek op www.kinderzwerfboek.nl kan invoeren. Zo kan de zwerftocht van het boek via het internet worden gevolgd, al meldt Brigitte er wel bij dat dit geen verplichting is: ,,Het lezen en voorgelezen worden staat voorop.’’ De landelijk opererende Stichting Kinderzwerfboek stelt zich ten doel om 100.000 boeken te laten rondzwerven. Iedereen die zelf nog wat boeken in de kast heeft staan – zowel kinderboeken als boeken voor volwassenen – die niet gebruikt worden, kan ze bij Brigitte inleveren zodat ook die boeken weer gelezen kunnen gaan worden en een zwervend bestaan kunnen gaan leiden. Het kinderzwerfboek is een initiatief van het Nationaal Fonds Kinderhulp. (Foto: aangeleverd)