Soms komen wij in de hulpverlening mensen tegen die klagen over hoe ziek ze zijn. En dat is begrijpelijk, tenslotte vergt pijn veel energie en aandacht. Maar als we daar teveel op focussen, stagneert de hulpverlening meestal. Hoe zou het nou zijn als we ons minder gingen concentreren op wat ons allemaal ziek maakt, maar juist gaan nadenken wat ons gezond houdt. Dus weg van het ontstaan van ziekte naar het ontstaan van gezondheid. En misschien is het ook tijd om gezondheid breder te zien, zoals geluk, verbonden zijn met anderen of een vervuld leven in plaats van de afwezigheid van ziekte.
Medisch wetenschapper Aaron Antonovsky (1923-1994) heeft onderzoek gedaan naar vrouwen die de gruwelijkheden van de Holocaust hebben overleefd en naar waarom 29% van deze groep 30 jaar later nog in goede geestelijke een lichamelijke gezondheid verkeerde, ondanks alles. Sommigen zeiden zelfs dat ze er door deze verschrikking sterker uit zijn gekomen. Antonovsky definieerde drie aspecten die belangrijk zijn voor deze veerkracht, namelijk: dat je in staat bent om je situatie goed te kunnen begrijpen, dat je invloed hebt op deze situatie en dat je, hoe wrang dan ook, betekenis en zingeving hieraan kan ontlenen. Ook onderstreepte hij dat sociale verbondenheid een essentieel onderdeel van gezondheid en veerkracht is.
Gelukkig snappen we dat in Nederland steeds beter. In de zorg zie ik een trend om die positieve gezondheid te stimuleren. Binnenkort wordt er zelfs een ‘vitaliteitscongres’ gehouden in Velsen waar dit thema centraal staat. Ook wij bij Socius hebben sinds kort een nieuwe groep; Positief gezond. We zijn blij dat we met de deelnemers samen op weg zijn naar meer contact en vervulling… naar meer gezondheid dus, ondanks alles! Kijk voor meer info op www.groepenvansocius.nl
Chris Hebling Socius Maatschappelijk Dienstverleners