Velsen – De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) voert in mandaat van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland taken uit op het gebied van toezicht en handhaving. De OD NZKG heeft afgelopen week twee verschillende besluiten genomen om te zorgen dat Tata Steel zich aan de wet gaat houden.
Bewerkt door Ingeborg Baumann
De OD NZKG heeft vastgesteld dat KGF 2 (kooksgasfabriek 2) op dit moment niet aan de regels voldoet. Deze overtredingen moeten binnen 12 maanden worden beëindigd. Zo niet zal de OD NZKG de stap richting intrekking van de vergunning overwegen. Dan zou KGF 2 moeten worden gesloten. Daarnaast heeft de OD NZKG aan Tata Steel dwangsommen (LOD’s) opgelegd voor het overschrijden van de emissienormen bij de batterijschoorstenen van Kooksgasfabriek 1 (KGF1) en Kooksgasfabriek 2 (KGF2).
Reactie colleges IJmondgemeenten
De betrokken gemeenten reageren als volgt:,, De IJmondgemeenten willen een zo gezond mogelijke leefomgeving in de IJmond. Er is toekomst voor Tata Steel in IJmuiden, maar alleen als dat samengaat met een gezondere, duurzame en veilige IJmond. Het is belangrijk dat de vervuiling en hinder zo snel mogelijk vermindert, de staalindustrie in de IJmond zo snel mogelijk vergroent en verduurzaamt en de meest vervuilende fabrieken (zoals Kooksgasfabriek 2) zo snel mogelijk sluiten. De inwoners van de IJmond verdienen een substantieel schonere en gezondere leefomgeving waar ook voldoende werk is, uiterlijk in 2030.
Oproep aan staatssecretaris
Als fabrieken van Tata Steel niet voldoen aan de geldende regels dan moet daartegen worden opgetreden. Ook blijven wij onze eerdere oproep aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat herhalen, namelijk om gezondheid nadrukkelijk als uitgangspunt te nemen bij de aanscherping van beleid, wet- en regelgeving. Als IJmondgemeenten volgen we het proces nauwgezet, we wachten de vervolgstappen af. Op dit moment wordt door het kabinet onderhandeld met Tata Steel over de Groen Staal-plannen en de steun die de overheid daaraan wil geven. De uitkomst van deze onderhandelingen wordt vastgelegd in zogenoemde maatwerkafspraken.
Doorpakken
Wij roepen het Rijk en Tata Steel nogmaals op om door te pakken met de duurzame transitie van het bedrijf en er alles aan te doen om te komen tot bindende maatwerkafspraken (inclusief versnelde sluiting van Kooksgasfabriek 2). Door recente berichten over de toekomst van de Europese staalindustrie en de financiële positie van Tata Steel Nederland, de voortgang van het vergunningenproces (en de continuïteit van Kooksgasfabriek 2 maken wij ons grote zorgen over de voortgang van de transitie van het bedrijf. Als belangrijke speler in de Nederlandse maakindustrie en werkgever in onze regio is het van groot belang dat Tata Steel in staat wordt gesteld om een duurzame transitie te realiseren. Er is vaart nodig bij het maken van maatwerkafspraken met Tata Steel, en bij het werken aan een brede duurzame transitie en daarmee een nieuw toekomstperspectief voor de IJmond’’, aldus het college van burgemeester en wethouders.
Foto: archief Jutter | Hofgeest, Bos Media Services