IJmuiden – Al van verre komt de geur van de grillworst je tegemoet. Slagerij van der Linden op de Kennemerlaan is al 70 jaar een begrip. Maar per 1 april aanstaande, niet eens een slechte grap, gaat Bert van der Linden stoppen. En dat is best een schok voor de klanten.
Door Ingeborg Baumann
,,We maken er geen drama van hoor’’, zegt Bert (53). ,,Er zijn natuurlijk een aantal redenen. Ik zou moeten gaan investeren en de kosten lopen op. Ik weet nog dat een paardenworst bijvoorbeeld vijf gulden kostte. Nu zou ik er 13 euro voor moeten vragen. Doe ik niet natuurlijk, maar toch. Mensen kiezen ook voor meer gemak. Ik snap het wel. Sommige dingen verdwijnen gewoon, sudderlappen worden bijna niet meer verkocht. Vroeger kwamen de mensen voor een hele week vlees halen. Dat is niet meer. En dan heb je heel veel klanten nodig om je omzet te halen.’’
Het hakt er in
,,Het hakt er wel in. Niet alleen bij de klanten maar ook bij mij. Maar op een gegeven moment moet je keuzes maken. Wat ik het meest ga missen zijn de contacten met de klanten en met het team. Zoals Jannie, die al vanaf haar zestiende al werkte voor mijn vader. En Frank, die ruim 20 jaar bij ons is. We staan met vijf mensen te werken en met de meesten al jaren en jaren. Klein beetje bang voor het bekende ‘gat’ ben ik wel. 33 Jaar zes dagen in de week het vertrouwde patroon en dan ineens niet meer. Maar daar moet ik doorheen. Ik moet als het ware mezelf opnieuw uitvinden. Best dubbel, ook voor mij. Mensen zijn het meest benieuwd wat ik in de toekomst zal gaan doen en heel eerlijk: dat weet ik nog niet. Ik zie het ook een beetje als een avontuur.’’
Gedag zeggen
,,Ik hoop dat de mensen die laatste weken nog even gedag komen zeggen. En heb je nog speciale wensen? Wacht niet te lang.’’ Het einde van een tijdperk voor Van der Linden en de klanten.
Foto onderschrift: Bert, Jannie en Frank. Foto: Ingeborg Baumann